Akkumulátorok újrahasznosítása - Legyen környezettudatos!

2017. március 17., 07:00 szerző: Horváth Dominik
komment
Dunaújváros - Az elhasználódott akkumulátorok újrahasznosítását is a hulladékkezelésről szóló törvény szabályozza. Az első lépés, mint minden más hulladéktípusnál az, hogy össze kell gyűjteni azokat.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Dunaújvárosban is adott a lehetőség, hogy leadjuk a levitézlett akkumulátorainkat, sőt pénzt is kaphatunk értük. Erről és a hulladékkezelés mai szemléletéről a régóta a szakmában dolgozó Deák Ferenccel, a MÉHecske Kft. ügyvezetőjével beszélgettünk.

Már 1994-ben volt egy állami vállalat, amelynek égisze alatt városunkban is működött egy, a sokunk által MÉH telepként ismert felvásárlóhely. A jelenleginél szélesebb körben történt a gyűjtés. Akkoriban a fémhulladékon kívül textil, műanyagfólia, bőr és szőrme hulladékkal is foglalkoztak. A felvásárlás és a válogatás után a feldolgozás az ország erre szakosodott telephelyein történt, ami ma is így van.

Deák Ferenc - A hulladékkezelést az előírások szerint végzik Fotó: Hevesi Éva

Aztán mintegy húsz évvel ezelőtt ezt a területet is elérte a privatizációs hullám, ekkor alakult meg a ma is működő vállalkozás, amely jelenleg vasat, színesfémet, papírt, műanyagfóliát valamint akkumulátorokat vesz át a telepén, miközben ezek válogatásával, darabolásával és bálázásával is foglalkozik.

Napjainkban nagy figyelmet kap a használt akkumulátorok begyűjtése és kezelése, amelyek veszélyes hulladékoknak minősülnek. A törvényben szabályozottak szerint ezek átvételére és a tárolására is hellyel és engedéllyel kell rendelkezni.

Deák Ferenc elmondta, hogy ezt a tevékenységet csakis az előírásoknak megfelelően, a környezet iránti felelős magatartással lehet és szabad végezniük. A tevékenység előéletéből adódóan náluk már huszonnégy éve lehetséges a savas akkumulátorok leadása, természetesen rendelkeznek az erre vonatkozó engedéllyel. Ugyanakkor felkészültek az akkumulátorok tárolására, építettek egy fedett, megfelelő kármentő rendszerrel ellátott rakteret.

Az akkumulátorok rendkívül veszélyes anyagokat tartalmaznak, ezért a felelős magatartás már ott kezdődik, hogy akik meg akarnak szabadulni azoktól, azt szakszerűen tegyék. Fontos, hogy semmiképp ne dobja senki az akkumulátorokat a kukába, és ne szedje szét, hanem vigye el az arra jogosult átvevőhelyekre! Mindenképpen érdemes, hiszen az átvételi árak is jelentősen megnőttek, több, mint 50 százalékos volt az áremelkedés, ennek megfelelően a hulladék akkumulátorok behozott mennyisége is nőtt. Az átadás, átvétel, hasznosítás hármas egysége a törvényi keretek között kellő garanciát jelent arra, hogy a lakossági és vállalkozói szemlélet összehangolásával tovább csökkentsük a környezet terhelését. Dunaújvárosból az akkumulátorokat saválló tartályú kamionokkal Jászberénybe szállítják, ahol megtörténik a bontásuk. A bontott, újrahasznosítható anyagok felhasználásával pedig jelentősen csökkenthető az új akkumulátorok gyártásához szükséges alapanyagok mennyisége.

Mindamellett azonban az ócskavas-begyűjtés az elmúlt pár évben jelentősen visszaszorult. Ennek egyik oka, hogy a fémtörvény megjelenésével lecsökkent a fémhulladékot gyűjtők száma. A másik ok, hogy a keleti piacokról rendkívül olcsón lehet ma vasalapanyagot vásárolni, így sokak hagytak fel a gyűjtéssel, mondván, nem éri meg. Úgy gondolja, hogy ezek a szigorú szabályok kellettek a legális, szakmai munka megteremtése érdekében. Mindezek mellett a jövőben a hulladékok feldolgozása terén általános fellendülés várható, összegezte tömören várakozásait Deák Ferenc.

Horváth Dominik

2017. március 17., 07:00 szerző: Horváth Dominik

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...