Hírek

2017.07.28. 12:50

Megőrizte pozícióját a DUE - Az alapképzésre, nappali tagozaton 26 százalékkal több hallgató nyert felvételt

Örömteli, hogy miközben összességében visszaesett a felsőoktatásba jelentkezők és bekerülők létszáma, a Dunaújvárosi Egyetem megőrizte pozícióját, sőt, számos mutató szerint tovább erősödött az intézmény népszerűsége - fogalmazott a felsőoktatási ponthatárokról döntő szerda ponthúzást követő pénteki sajtótájékoztatóján dr. András István, a DUE rektora, aki kiemelte, komoly sikernek mondható, hogy hosszú évek után újra indulhat szeptembertől a kommunikáció és médiatudomány alapképzés.

Szabó Szabolcs

Az egyetem által közreadott kimutatás szerint a rendes felvételi eljárás keretében szeptembertől 428 hallgató kezdheti meg a tanulmányait a 2016. január elsejével már az alkalmazott tudományok egyetemeként működő intézményben. A pótfelvételi eljárás keretében még további hallgatókra is számít a DUE.

Dr. András István rektor és dr. Rajcsányi-Molnár Mónika rektorhelyettes a tájékoztatón Fotó: ZsE

- Minden felsőoktatási intézmény számára kiemelten fontos a ponthúzás. Ez a Dunaújvárosi Egyetemet illetően sincs másként. Sok energiát fordítottunk arra, hogy a felvételizők körében bemutassuk képzési kínálatunkat és az egyetemünket. 2016. január elseje óta az alkalmazott tudományok egyetemeként működünk. Ez pozitív hatással volt a felvételi számokra is, akkor közel 30 százalékkal több hallgatót tudtunk beiskolázni, mint a 2015-ös időszakban. Örömmel mondhatom - ezt friss felvételi adatok is bizonyítják -, hogy nem csak egy egyszeri emelkedésről beszélhetünk, hiszen sikerült megőrizni, megerősíteni pozícióinkat - fogalmazott a pénteki sajtótájékoztatóján az intézmény rektora, dr. András István, aki a részletes adatokról is beszámolt:

- A 2017-es rendes felvételi eljárás keretében, az országos jelentkezési számok csökkenése ellenére, a Dunaújvárosi Egyetem gyakorlatilag elérte a tavalyi, felvett hallgatói létszámot. A szerdai ponthúzás során kiderült, hogy szeptembertől 428 hallgató kezdheti meg a tanulmányait az egyetemen. Fontos megemlíteni, hogy az alapképzésre, nappali tagozaton 26 százalékkal, levelező tagozatra pedig 5 százalékkal több hallgató nyert felvételt a 2016-os felvételi időszakhoz képest. Komoly sikerként értékeljük, hogy intézményünk egyik korábbi népszerű képzési területén újra megindulhat a képzés, így hosszú évek után újra indul a kommunikáció és médiatudomány alapképzés.

Dr. Rajcsányi-Molnár Mónika, a Dunaújvárosi Egyetem oktatási és általános rektorhelyettese kiemelte, a felvételi adatok azt mutatják, hogy továbbra is népszerűek a műszaki képzési területhez tartozó anyagmérnöki és gépészmérnöki, illetve az informatikai területhez tartozó gazdaságinformatikus és mérnökinformatikus képzések. A magas bekerülési pontszám ellenére a gazdálkodási és menedzsment szak iránt is töretlen az érdeklődés az elmúlt évek felvételi statisztikái alapján. Idén több mint 50 százalékkal többen jutottak be az egyetem gazdasági képzéseire. De nemcsak az alapszakok, hanem a mesterképzések esetében is komoly érdeklődés mutatkozott a Dunaújvárosi Egyetem kurzusai iránt. A DUE mindhárom mesterképzése - a gépészmérnöki mesterszak, illetve az újjáalakuló mérnöktanár gépészet-mechatronika és a mérnöktanár informatika szakok - is indulnak szeptembertől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!