Hírek

2017.05.30. 19:15

Célkeresztben a lemorzsolódás - Konferencia az újvárosi egyetemen a Hasit-ról

DUNAÚJVÁROS Ötéves program végéhez érve konferenciát tartottak tegnap a Dunaújvárosi Egyetemen. A központi téma a Hasit, vagyis a Hallgatói Sikerességet Támogató Program volt.

Balla Tibor

A konferenciát megelőző sajtótájékoztatón felszólalt dr. Solti Péter a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ elnöke, aki korábban miniszteri biztosként segítette a felsőoktatás irányítási rendszerét, és ennek kapcsán ismerkedett meg a Hasit projekttel.

Most, a Klebelsberg Központ vezetőjeként azt látja, hogy a projekt nemcsak a Dunaújvárosi Egyetemnek biztosít jó lehetőséget, hanem a hazai felsőoktatási intézmények jelentős részének, hogy eredményesen harcolhassanak a lemorzsolódás ellen. Ám nemcsak a felsőoktatásban látja a kibővült lehetőségi kört, véleménye szerint kiterjeszthető a köznevelési intézményekre is.

Dr. Szabó Csilla Marianna, dr. András István, dr. Solti Péter és dr. Rajcsányi-Molnár Mónika a tájékoztatón Fotó: Zsedrovits Enikő

Dr. András István, a Dunaújvárosi Egyetem rektora kijelentette, a félbehagyott dolgok nagyon sok kárt okoznak. A családok, a diákok valamilyen szinten veszteséget szenvednek, ha félbemarad a képzés. Külföldi látogatásaik alkalmával azt tapasztalják, hogy a lemorzsolódás nemzetközi tendencia, és komoly gond. Kiemelte, számukra hasznos tanulási folyamat, ami a többi felsőoktatási intézménnyel való együttműködésükben történik.

A konferencián a Dunaújvárosi Egyetem oktatói is részt vettek Fotó: Zsedrovits Enikő

Dr. Szabó Csilla Marianna, a Hasit projektmenedzsere összegzést adott a 2012-ben indult munkáról, az AVATAR monitoring rendszerről, a szakmentori rendszerről - amelyben 2x20 órás képzésen és 2-2 órás egyéni konzultáción vettek részt -, a tehetséggondozásról, a nyelvi Pilot Projektről. Kijelentette: a Hasit nem fejeződött be, a következő fázisban szeretnék támogatni az elkötelezett felsőoktatási intézményeket. Dr. Rajcsányi-Molnár Mónika, a Hasit szakmai vezetője ismertette a konferencia előadásait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!