Hírek

2014.10.07. 21:00

Dunaújváros elmúlt négy évének legjelentősebb beruházása a kórházi szárny építése

Dunaújváros – Kedden ünnepélyesen átadták a Szent Pantaleon Kórház új műtéti és diagnosztikai szárnyát, amelyet négymilliárd forintból építettek meg és rendeztek be.

Gallai Péter

A projekt 2011. június elsején a támogatási szerződés aláírásával kezdődött, az épület alapkövét 2013. január 9-én rakták le, az első beteget pedig idén szeptember 22-én helyezték el az elsőként átköltözött intenzív osztályon.

Az ünnepségre megtelt a kórház régi épületének aulája, a köszöntők után az új szárnyban szalagátvágás, majd bejárás következett. Fotó: Ady Géza

Kedden pedig megtörtént az egész tömb hivatalos átadása, amelyen köszöntőt mondott dr. Zombor Gábor, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára, dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselő, dr. Reiter József, a Gyógyszerészeti és Egészségügy Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet főigazgató helyettese, Cserna Gábor polgármester és dr. Mészáros Lajos, a kórház főigazgatója, de megtisztelte az eseményt jelenlétével dr. Dorkota Lajos, a MEKH elnöke is.

Nem szokványos módon érkeztek a sebészeti ollók az átvágáshoz.

Az eseményen jelen volt még többek között dr. Paller Judit országos tisztifőorvos, dr. Ladányi Márta ÁNTSZ főosztályvezető, a megyei és járási kormányhivatal képviselői, önkormányzati képviselők, a polgármesteri hivatal munkatársai és persze a kórház orvosai, nővérei is. Dr. Zombor Gábor azzal kezdte beszédét, hogy a mai esemény nem csak a dunaújvárosi kórház életében az eddigi legnagyobb beruházás, hanem a magyar egészségügy számára is kiemelt.


– Ez a kórház korábban kicsit mostohagyereknek számított, a helyzet azóta változott meg komolyabban, amikor dr. Dorkota Lajos, Cserna Gábor és dr. Galambos Dénes elkezdett lobbizni, s abból a 330 milliárd forintból, ami Magyarországon egészségügyi infrastrukturális beruházásra fordítható, egy igen jelentős összeget sikerült idehozni, ami nagyon jó helyre került. Ugyanis a dunaújvárosi intézmény a térség egyik meghatározó kórháza, speciális elhelyezkedése alapján mindig több feladatot kapott, mint amennyi finanszírozást, és ez még mindig így van.

Az a folyamat, ami elkezdődött az új tömbbel, az egy olyan útnak a kezdete, amely azt feltételezi, hogy további felújításokkal és racionalizálásokkal ténylegesen egy olyan fenntartható, működőképes kórházzá válik, amely hosszú-hosszú éveken keresztül tudja szolgálni nem csak az itt élőket, de Bács-Kiskun és Tolna megye lakosainak egy részét is.

Az államtitkár kiemelte, hogy a kormány komoly erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy a feltételrendszer jelentősen javuljon az ágazatban, ennek részeként az országban százhatvan helyen folyik hasonló nagyságú beruházás, amire nem volt még példa.

– Az is a feladatunk, hogy miként tudjuk ezen intézmények működését és fenntarthatóságát biztosítani. Az elkövetkező hetekben terjesztjük elő és fogadjuk el azt a stratégiát, ami ezt a helyzetet kezelni tudja. Ezzel kiegyensúlyozott, stabilan működő kórházi rendszert hozunk létre Magyarországon – zárta mondandóját azzal, hogy a dunaújvárosi beruházáshoz csak gratulálhat.

Dr. Reiter József, a GYEMSZI főigazgató helyettese is felhívta a figyelmet a lassú eu-s és hazai mechanizmusra, hiszen négy év alatt sikerült lebonyolítani azt a beruházást, ami kettő alatt is megvalósítható lett volna.

– A dunaújvárosi kórház új eleme ugyan készen van, de 2014-20 között 1100 milliárd forint áll majd rendelkezésre energetikai beruházásokra, ebből nagyon remélem részesül a dunaújvárosi intézmény is. Ugyanis a huszonnégy órán át működő Szent Pantaleon Kórház esetében jelentős költségcsökkentést lehetne elkönyvelni egy ilyen típusú felújítás után, ami szintén segítené a hatékony működést.

Cserna Gábor a keddi átadás jelentőségének méltatása után kitért azokra a fejlesztésekre, beruházásokra is, amelyek a településen történtek az elmúlt időszakban. – Építkezésre ott van szükség, ahol a jövőt tervezik. Úgy gondolom, hogy Dunaújváros jövőjét igenis tervezzük, ennek tökéletes példája az új szárny. A szakmáját óriási hivatástudattal végző kórházi kollektíva feladata, hogy itt is megteremtsék a gyógyulási esélyét minden betegnek.

Szakrendelések hétfőtől már itt

Fontos információ, hogy október 13-án, hétfőtől a kórház új központi technológiai tömbjének földszintjén folytatják működésüket az alábbi szakrendelések: aneszteziológiai ambulancia, traumatológia, ortopédia és mozgásszervi rehabilitáció, neurológia, EEG és EMG. A földszinten kapott helyet többek között a járóbeteg szakellátást kiszolgáló központi radiológia, az ultrahang, a mammográfia és a CT berendezés is.

Dr. Reiter József

Cserna Gábor

Dr. Mészáros Lajos

Nem minden főigazgató életében adatik meg hasonló nagyságrendű objektum átadása. A filozófiája az új tömbnek az, hogy egy helyre célszerű koncentrálni a nagy anyagi és emberi erőforrást igénylő és komplex kezeléseket. Ez egy világszerte elfogadott irányzat.

Dr. Pók Tibor

Dunaújváros – Egy projektmenedzsernek három örömteli pillanat van az életében: az alapkőletétel, a bokrétaünnepség és az átadás.

Mindezt Pók Tibor mondta, majd hozzátette: – Eljött a pillanat, amikor a felhasználók részére át lehet adni a kórházi szárnyat. Az építés során több tízezer köbméter földet mozgattunk meg, több száz tonna acélt és talán a világot körbeérő hosszúságú vezetékhálózatot építettünk be. 1,2 milliárd forintért vásároltunk korszerű orvosi műszereket, bútorokat és informatikai eszközöket. Kívánom, hogy az új szárny mind a betegek, mind a gyógyító munkát végzők számára nagy megelégedésére szolgáljon, európai szintű körülményeket nyújtva. Mindenkinek köszönöm a türelmét, a hozzáállását a munka során elszenvedett kellemetlenségekért.

Dr. Galambos Dénes

Dunaújváros – A térség országgyűlési képviselője, dr. Galambos Dénes szerint az új blokk átadásával jelentősen javul a térség betegellátásának minősége. A képviselő ismertette a beruházás mérföldköveit, s szerinte nagyon helyes döntés volt, hogy Dunaújváros pályázott az akkor még tulajdonában lévő kórházzal.

– Bár hozzá kell tenni, az az időszak volt hosszú, ami majd egy évet jelentett, amíg elkészültek a dokumentációk a sikeres pályázathoz. A beruházás során kiderült, hogy a közbeszerzési eljárások ebben a műfajban is borzasztó hosszúak. Túl bonyolult, lassú és időigényes eljárások ezek, függetlenül attól, hogy meg kell felelni az előírásoknak. A következő fejlesztési ciklusban nyilvánvalóan foglalkozni kell azzal, miként lehet ezeket csökkenteni.

Dr. Galambos Dénes szerint az átadáskor csak egy pillanatra állhatunk meg, mert ez ugyan örömteli esemény, de egyben rögtön új feladatot is eredményez.

– Erőfeszítéseket kell tennünk, hogy az új blokk, a kórház és annak kibővült ellátási területének plusz finanszírozási feltételeit megteremtsük. Ugyanis az intézmény által ellátandó lakosságszám 2012-ben és 2013-ban jelentősen nőtt, 120 ezerről 150 ezerre. Dunaújváros és Fejér megye keleti része mellett Tolnából Dunaföldvár és Bács-Kiskunból hat település került a Szent Pantaleon Kórházhoz. Az új blokk többletköltsége havi tizennégymillió forint, ehhez is szükséges a teljesítmény volumen korlát (tvk) módosítása, hogy az ide került települések arányában ez nőjön. Ehhez kérjük az államtitkár és az OEP-en keresztül a finanszírozónak a támogatását – mondta, hozzátéve, hogy többek között bírja a másik két megye országgyűlési képviselőinek a támogatását ebben az ügyben.

A képviselő a végén köszönetet mondott azoknak, akik nagyban segítették a projekt sikerét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!