Hírek

2016.09.23. 16:15

Dunaújváros érdekeit képviseli

Dunaújváros - Novák Előd helyét Pintér Tamás, a Jobbik Fejér megye 4-es számú választókerületi elnöke, a dunaújvárosi alapszervezet vezetője vette át a parlamentben. Az új dunaújvárosi országgyűlési képviselőt faggattuk.

Körmendi Erzsébet

- Nagyon megtisztelő volt a parlamentben letenni az esküt. Jobbikos szokásokhoz híven a Szent Korona előtt is esküt tettem. Elmondtam azt is, amennyiben a Jobbik elnöksége bármikor is úgy gondolja, hogy nem vagyok alkalmas a pozíció betöltésére, akkor visszaadom a mandátumomat. Fantasztikus lehetőséget látok a képviselői munkában. Nem is magamra, hanem a városra gondolok itt elsősorban. Hatalmas előrelépésnek tartom, hogy a kormány végre a jobbik nyomására intézkedéseket hajtott végre, megállította az elbocsátásokat.

- Az első parlamenti ülésen, hétfőn egyből a legfontosabbal kezdtem az első felszólalásomban, az úgynevezett szűzbeszédben. Kérdést intéztem Varga Mihály miniszter úrhoz, amire Cseresnyés Péter államtitkár válaszolt, előre vetítve, hogy tényleg tenniük kell a Dunaferr érdekében. Szerdán pedig bejelentették, hogy a foglalkoztatási problémákat igyekeznek megoldani. Nagyon örültem neki, hogy az elmúlt években tett erőfeszítéseink célt értek. Elmondtam azt is a felszólalásomban, nagyon fontos, hogy a partnerségi megállapodást a kormány megkösse a Dunaferrel, amivel a vasmű modernizálására is nagy hatást tudnának gyakorolni. Személyes feladatom ezzel kapcsolatosan elősegíteni a cégvezetés és a szakszervezetek kapcsolatának jobbá tételét. Példának okáért a stratégiai partnerségnek lehetne egyik elem, hogy a cégvezetés működjön együtt a két meghatározó szakszervezettel. Az oktatás szintén közel áll hozzám, azon belül is a szakképzés, ahol komoly problémák vannak. Szeretném, ha a munkajogi, munkásvédelmi kérdések nagyobb hangsúllyal kerülnének a kormány elé, és a szakszervezetek javaslatára komoly változtatások lennének a Munka Törvénykönyvében. Jó lenne, ha a kedélyborzoló korrupció ellen is tudnánk lépni, és a kormány korrupciós ügyeit kiűznénk a parlamentből.

Pintér Tamás, a Jobbik Magyarországért Mozgalom országgyűlési képviselője a Parlamentben hétfőn tett esküt (Fotó: Zsedrovits Enikő)

- A Jobbik saját sikerének tekinti, hogy a kormány segített a Dunaferrnek. Dr. Galambos Dénes személyében van fideszes képviselője a városnak, aki nem mellékesen a parlament gazdasági bizottságának is tagja. Valóban úgy gondolja, hogy az ő lobbi tevékenységével nem törődött a pártja?

- Nem tudom Galambos Dénes mit tett eddig, semmilyen konkrét, látható lépése nem volt az elmúlt években a vasmű ügyében. Azt viszont tudom, hogy hétfőn elmondtam a vasművel kapcsolatos problémákat, szerdán pedig a kormány támogatásra alkalmasnak találta a Dunaferrt. Azt gondoljuk, ez a mi sikerünk is, mert fel tudtuk nyitni a kormány szemét, érzékeltetni, nagy problémák vannak.

- Feladatokat említett. Ezek belső indíttatásból fakadnak, vagy a pártja adta ki önnek a munkát?

- Adott volt a téma. Középiskolában dolgoztam, másrészt államigazgatásban végeztem, az oktatási feladatokat ezért tettem egyből magamévá, a szakszervezetekkel való kapcsolattartás pedig az elmúlt évekre vezethető vissza. Eddig is a Dunaferr-rel foglalkoztam, amire most nagyobb teret kaptam, állami szinten is tehetek valamit. Nagyon sok szakszervezettel találkoztam az elmúlt időszakban, úgy gondolom, élvezem a bizalmukat, megismertem a problémákat, ezek megoldására törekszem. A Pedagógus Szakszervezet egyik javaslatát például rövid időn belül szeretném a parlament elé vinni, bízom benne, hogy erre már a jövő héten sor kerülhet. A feladatok tehát adottak. Leültünk az elnök úrral, átbeszéltük ezeket, megnéztük, mely területek nem kaptak eddig megfelelő hangsúlyt, és megállapítottuk, hogy például éppen a munkajogi kérdések azok, amelyekre az eddiginél nagyobb erőket kell koncentrálni. A másik pedig az oktatás. Dúró Dóra, a Jobbik oktatásért felelős képviselője tevékenységét kiegészítve, a szakképzésre fókuszálva igyekszem erősíteni ezt a területet.

- Megtartotta a Hild iskolában az állását?

- Nem, sajnos fel kellett adnom. Nagyon szerettem a Hildben dolgozni, az első munkahelyem volt, de mostantól a képviselői teendők határozzák meg az életemet. Nagyon sokat kaptam a kollégáktól tudásban, tapasztalatban, amit igyekszem majd nagyban is hasznosítani.

- Külön megbízatása is van a képviselőség mellett?

- A törvényalkotási bizottságnak lettem a tagja, aminek nagyon örültem, hiszen ez a bizottság tárgyalja a parlament elé kerülő javaslatokat.

- Ön nem a dunaújvárosiak által választott országgyűlési képviselő, hanem a Jobbik elnökségétől kapta a mandátumot. Dunaújvárosi képviselő lesz, vagy jobbikos?

- Jobbikos dunaújvárosi. Mindig is lokálpatrióta voltam, ezentúl kétszáz százalékosan fogok Dunaújvárosért dolgozni. A Béke városrészben van a lakásom, jövök haza, ahogyan csak lehet, és az itt élők gondjaival foglalkozom. Örülök, hogy már most is sok olyan kisebb városlakói problémát tudtam már kezelni, amit önkormányzati képviselőként nem.

- Továbbra is figyelemmel kíséri majd a helyi önkormányzati ügyeket?

- Abszolút segíteni fogom Barta Endrét. Mostantól nem egy jobbikos képviselő lesz a helyi önkormányzatban, illetve a háttérben, hanem kettő. A tapasztalatomat, tudásomat át tudom adni neki, amihez hozzá jön az ő tudásából adódó plusz.

- Központi téma most a kvótareferendum. Ön hogyan vélekedik erről?

- Nagyon egyértelmű és határozott álláspontja van a Jobbiknak ebben a kérdésben is. Mi is arra bíztatunk, hogy mindenki menjen el a népszavazásra, és nemmel voksoljon. Ám erre nem lett volna szükség, ha a kormány elfogadja a Jobbik alkotmánymódosító javaslatát, hogy alaptörvényben rögzítse a migráns válság megakadályozását. A népszavazással nagy kockázatot vállalt a kormány, mert ha nem lesz érvényes, nem megy el a választók ötven százaléka plusz egy szavazni, abban az esetben Orbán Viktor fegyvert ad Brüsszel kezébe.

- Az ember leül, mérlegel, amikor új korszak kezdődik az életében. Ön megtette ezt? Ha igen, mire jutott? Milyen országgyűlési képviselő szeretne lenni ?

- Természetes, hogy leültem, és végiggondoltam az egészet. Egy biztos. Ahogyan önkormányzati képviselőként, úgy parlamentiként is egy kiemelt célom van, hogy képviselő legyek. Dunaújvárosiként az itt élő embereknek a sorsát, érdekeit, jövőjét képviselem mindenképp.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!