Hírek

2017.03.19. 15:05

Dunaújváros vízkiviteli rendszerét fejleszti az önkormányzat

Dunaújváros - Fejleszti a város vízkiviteli rendszerét az önkormányzat - új csápos kút építéséről döntöttek a képviselők.

Szabó Szabolcs

A tervek szerint napi 5-6 ezer köbméterrel bővíti majd a város vízkivételi rendszerét az az új csápos kút, amelyet a Szalki-szigeten építenek meg a közeljövőben. A tervezési és engedélyezési szakasz már elkezdődött.

Főként a ritkán tapasztalható, extrém hideg időjárás miatt január hónapban több napon is akadozott a város egyes pontjain a vízellátás. E probléma és lehetséges megoldása(i) már bőséggel szolgáltattak témát a közgyűlési képviselőknek februárban is. A kialakult helyzetre reagálva Cserna Gábor polgármester már akkor elmondta, a szakemberek javaslatai alapján új csápos kutat létesíthet az önkormányzat, e lépéssel is biztosítva a lakosság mindenkori vízellátását.

Egy korábbi szakmai konferencia résztvevői a 4. számú csápos kút berendezéseit szemlézik - bővülhet a városi kapacitás
Fotó: DH-archiv/ADY Géza

Az új csápos kút megépítéséhez szükséges első lépésekről is döntöttek a képviselők a múlt hét csütörtöki ülésen.

Ennek értelmében Dunaújváros biztonságos és stabil ívóvízellátása érdekében szükségessé vált a jelenlegi vízkiviteli rendszer fejlesztése.

A biztonságos vízellátás - egyebek mellett - egy új, napi 5-6 ezer köbméter kapacitású vízkiviteli csápos kút megépítését is igényli a Szalki-szigeten. A megvalósítás első lépéseként az engedélyes tervek elkészítése és az engedélyezési eljárás lefolytatása szükséges. Mindezen feladatok elvégzésére négy vállalkozástól kért árajánlatot az önkormányzat, végül pedig a legolcsóbb ajánlatot beadó Mélyépterv Zrt. lett a befutó, amely kevesebb mint bruttó 18 millió forintért végzi el a rá bízott munkát. Mint arról már beszámoltunk, a csütörtöki közgyűlésen ismét szóba került az önkormányzat és a többségi tulajdonában álló DVCSH Kft. közötti viszony.

Zárt ülésen a képviselők arról is döntöttek, hogy az önkormányzat módosítja a DVCSH Kft. társasági szerződését oly módon, hogy a fent említett társaságnál három főből álló felügyelőbizottság működjön, azzal, hogy mind a három főt a DVG Zrt.-n kívül a társaság többi tagja jogosult jelölni. A DVG e döntésével tudomásul vette, hogy lemond ellenőrzési jogáról, mivel korábban nem kapott megfelelő tájékoztatást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!