Hírek

2017.07.09. 19:35

Életforma a munka: Fekete Éva munkáját Kiváló védőnő oklevéllel ismerték el

DUNAÚJVÁROS A védőnők napja alkalmából tartott ünnepségen adták át a járási szakfelügyelő védőnők javaslata alapján a területi védőnőnek a Kiváló védőnő oklevelet. Köztük volt a dunaújvárosi Fekete Éva is.

Balla Tibor

Fontosnak tartotta elmondani, hogy Előszálláson kezdett el dolgozni, és az a hat és fél év meghatározta az életét. Egyedül kellett ellátnia a körzetet, ahová Előszállás, Daruszentmiklós és Kisszentmiklós tartozott. Mélyvíz volt, de jó egészségügyi környezetben, jó kollégákkal dolgozhatott. Azóta sem találkozott annál nagyobbnak tűnő problémával, mint ott akkoriban.

Az ő története úgy kezdődött, hogy az óvárosi tanácsadóba járt csecsemőápolási szakkörbe, ahol országos versenyeket is megnyertek. Az élet úgy hozta, hogy fogtechnikusi, kozmetikusi céljai mellett védőnő lett a főiskola elvégzése után. A pályán Parraghné Marika néni indította el, aki az ő védőnője is volt, így végigkísérte egész életét, és akivel családja negyvenöt év után is rendkívül jó kapcsolatot ápol. Gyermekkorából is emlékszik, ahogyan az édesanyja megállította Marika nénit az utcán, és tanácsot kért tőle.

Ma már Fekete Évának is hozzá hasonlóan megvan a családokkal a hasonló kapcsolata. Előfordul, hogy a már középiskolás gyerek szülei még mindig felhívják, és a tanácsát kérik. Állítja, ez a legszebb ebben a szakmában. Persze mint minden szakmának, ennek is megvannak az árnyoldalai. Számára ez a papíralapú adminisztráció. Mint mondja, mindenkivel megtalálja a megfelelő hangot. Persze ebben nagy szerepe van annak is, hogy két nagyon jó körzet tartozik hozzá.

Mára már Fekete Éva területi védőnő a példakép Fotó: Zsedrovits Enikő

Akadnak problémás esetek is, szerencsére ma már ritkán. Előfordul, hogy bíróságra kell járni gyermekelhelyezési ügyben, de akár bűnügyi perben is. Az ő praxisában is előfordult, hogy az anyát elítélték kiskorú veszélyeztetése miatt. Bár az eset már tizenhárom éve történt, de még mindig elevenen él benne. Az övé sem egy olyan szakma, amiből könnyen ki lehet lépni, a munkaidő végén. Inkább nevezhető életformának. A nehéz, esetenként veszélyes helyzeteket igyekeznek egymás között megbeszélni a tanácsadóban, de kapnak segítséget az Egészségmegőrzési Központ mentálhigiénés munkatársaitól is.

Ha újra kezdhetné, akkor is az egészségügyben dolgozna. Viszont van a szívének egy másik csücske is, a hobbija, amikor varrógép mögé ül. Számára fontosak az elismerések, hiszen jólesnek neki. Pláne így, hogy meglepetésként érte. Azon dolgoztak, hogy kitüntetett kolléganőjének meglepetést szerezzenek. Nem csak neki sikerült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!