Hírek

2017.08.01. 17:35

A hőség az orvos szemével - Fontos, hogy hűtsük a testünket, pótoljuk az elvesztett vizet, a sót

DUNAÚJVÁROS - Az előrejelzések szerint nem elképzelhetetlen a negyven fokos csúcshőmérséklet sem.

Balla Tibor

Ez természetesen hatással van a szervezetünkre is.Az ilyen extrém hőterhelés szélsőséges esetben komoly következményekkel is járhat, ha nem vigyázunk, könnyen hőgutát is kaphatunk.

Érdemes tehát hallgatni a megelőző jótanácsokra. Dr. Szabó Zoltán, a Szent Pantaleon Kórház belgyógyász főorvosa nem igazán szereti a médiában rendszeresen elhangzó tanácsokat, hiszen azok amolyan „egyen” tanácsok. Márpedig sok összetevőn múlik, mi ilyenkor a helyes eljárás. Függ az egyéntől is és a helytől, ahol tartózkodik.

Dr. Szabó Zoltán, a Szent Pantaleon Kórház belgyógyász főorvosa bár egyetért a folyadékpótlás szükségességével, de fontosnak tartja leszögezni, ne igyon sok folyadékot az a beteg, aki nem mozdul ki a lakásból, ami el van sötétítve, vagy akár légkondicionált helységben tölti az időt.

Főként a szívbetegek ne igyák meg az általánosan tanácsolt 3-4 liter vizet. Más szabályok vonatkoznak az egészségesekre és a betegekre, más azokra, akik sportolnak, más azokra, akik a szabadban dolgoznak és más azokra, akik légkondicionált helyen tartózkodnak. Azt javasolja ő is, hogy aki szabadban dolgozik, jól szellőző ruhát viseljen, hogy megfelelően párologtasson, és lehetőleg menjen árnyékos helyre. Ha nem tud, akkor is védje a fejét a napszúrástól, és hűtse magát, hogy elkerülje a hőgutát.

Dr. Szabó Zoltán állítja, az általános szabályokat személyre szólóan kell értelmeznie mindenkinek

A főorvos hangsúlyozta, vannak az emberi testnek olyan helyei, ahová sokkal inkább érdemes a vizes törölközőt tenni. Ilyenek azok, ahol a bőrhöz közel fut az ütőér, mint például a nyakon, a csuklóknál, a comb belső oldalánál. Itt is különbséget kell tenni, mert nyilvánvalóan így befeküdni az ágyba egy hűvös lakásban szinte egyenlő a megfázással.

Nem könnyű beazonosítani a napszúrás, a hőguta tüneteit sem, ugyanis fejfájással, szédüléssel, hányingerrel, levertséggel jár. Ezek általános tünetek, akár mástól is lehetnek. Mindenesetre érdemes komolyan venni, ha mindezek együttállnak, mert szélsőséges esetben akár bele is lehet halni.

A hőségben érdemes a különféle praktikákat is alkalmazni, olyanokat, mint amikor vizes lepedőt csíptetünk a függöny helyére. Összességében a legfontosabb, hogy hűvös helyen legyünk lehetőleg, hűtsük a testünket, és pótoljuk a víz- és a sóveszteséget. Ez utóbbit különösen hangsúlyozza a Spartathlont, a 246 kilométeres ultramaratoni futóversenyt is teljesítő belgyógyász főorvos.

Ilyenkor lehet túlsózni az ételeket, ha a diéta engedi, akkor ez az ideje a sózott mogyorónak, csipsznek. A szabadban dolgozó a többszörösét kell megigya, mint aki a lakásban van. Bár az alkohol fogyasztását ilyenkor nem javallják, de dr. Szabó Zoltán azt mondja, a nagy hőnek kitett embernek nem tesz jót az alkohol, de egy korsó sörről azért nem kell lemondani a nyaralás közben a víz mellett.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint tovább fokozódik a hőség. A napi középhőmérséklet többnyire 26, 29 fok között, az Alföld déli, délkeleti felén egyre több helyen 29, 30 fok körül alakul. Szerda délután, este az északnyugati határvidékre rendkívül kis valószínűség mellett (kisebb mint 10-15 százalék) besodródhat egy-egy zivatar.

Mindemellett a Kárpát-medence időjárását döntően anticiklon alakítja, dél felől nagyrészt továbbra is meleg levegő érkezik fölénk. Ennek köszönhetően a napi csúcshőmérséklet szerdán 34 és 38 fok között alakul.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!