2013.07.12. 18:06
Dunaújváros kedvenc étterme
Dunaújváros – Internetes kiadásunkon megszavaztattuk olvasóinkat, melyik a kedvenc éttermük? Íme, az eredmény!
Honlapunkon olvasói szavazáson nagy fölénnyel nyerte el A város kedvenc étterme címet a Dunagyöngye Halászcsárda.
Amelynek viszontagságos történetéhez (gondoljunk csak bele: 1956. augusztus 2-án nyitott) éppúgy hozzátartoznak az árvizek sorozatos megpróbáltatásai, mint az 1990-es évek közepén a privatizáció.
Nem könnyű sors...
Somogyi Sándor felszolgáló ebédidőben a Dunagyöngye Halászcsárda egy asztalánál, vendégekkel (Fotók: Vohlmann György)
1997. óta két szakmán kívüli befektető jegyzi a Dunagyöngyét, amelynek törzsvendégei még a rendszerváltás után sem felejtették el az egykor legendás séfet, Paczolay Benőt, aki naggyá, de legalábbis messze földön ismertté tette a csárdát. Most Varga Györgyi és Darnai Tamás közgazdászok a tulajdonos-befektetői a cégnek – a szakmai munkát viszont olyan stáb viszi, amelynek nagy többsége harminc éve ott dolgozik a Halászcsárdában. Így például a mai séf, Juhász Gábor a szakiskola elvégzése után itt töltötte szakmai gyakorlatát, és azóta is nagy része van abban, hogy a vendég, bármikor tér be, mindig azonos minőséget kap.
– A város kedvenc étterme cím leginkább ennek a szakmai háttérnek, ennek a személyzetnek köszönhető! – nyugtázza Darnai Tamás, az egyik tulajdonos.
Mivel a két befektetőnek megvannak a maguk szakmai, azaz közgazdasággal kapcsolatos vállalkozásai, nem szorulnak rá arra, hogy napi szinten kivegyék a hasznot a csárdából. Inkább visszaforgatják, mert hosszú távra, minőségi vendéglátással próbálják megtalálni számításaikat.
Ennek része az is, hogy korszerűsítették a fűtést, bevezették a szennyvízcsatornát, teraszt építettek, és tavaly egy uniós pályázatból a lehető legkorszerűbbre cserélték a konyha minden elektromos berendezését.
De hát a világ változik. Tavalyig a városban és környékén kizárólagos üdülési csekk elfogadóhely volt a csárda: ez erősen tompította a válság hatásait. Azóta több dolgot újra kellett gondolni. Például a cimbalmos nyugdíjba vonulásával már nincs állandó népi zenekar a Halászcsárdában – de ha a vendég igényli, akkor a hétvégén játszik a prímás.
A korábbi időkhöz képest, amikor a városi cégek közül a nagyoknak nem számított úgymond se pénz, se paripa, se fegyver, most megcsappant a vendégszám – de a ház híre még mindig nagyon nagy. Ezt különösen hagyományos akciójuk mutatja: a karácsony előtt elvihető halászléért még Kaposvárról is jönnek kuncsaftok!
A halászlé egyébként egyedi itt, s ezért a közeli halászcsárdákkal nem is igazán versenytársai egymásnak: a Dunagyöngyében sűrű, filézett harcsa- és pontylevet szolgálnak fel. A halat tolnai halastavakból vásárolják.
Juhász Gábor, a séf az uniós pályázatból modernné tett konyhában
Darnai Tamás szerint munkatársait mosolygással tölti el, hogy több étterem sajátos „halászlével” próbálja életben tartani magát. Ez végül is nem olyan ételfajta, mint a hamburger, amit a világon mindenütt egyforma minőségben lehet elkészíteni: ennek megvannak a maga, nagy tapasztalatot igénylő trükkjei.
Ennek ellenére a Dunagyöngye is folyamatosan megújítja étlapját: június végével például a halételek mellett egyéb magyaros ételekkel is jelentkezik a csárda. Amelynek sikereiben nyilván nagy szerepet játszik a gyönyörű természeti környezet, a Szalki-sziget is.
Az ilyesmi valóban csak hosszútávon működik: „a ház” hírnevét évtizedekig tartott megszerezni – ám elveszíteni valószínűleg elegendő lenne egy-két hét is.
A mai világban újraépíteni egy ilyen márkát már nagyon nehéz lenne. Az viszont jelent valamit, hogy ha több mint harminc éve dolgozik együtt a stáb...
A toplista
1
Dunagyöngye Halászcsárda
2
Alibi Pizzéria Kávéház és Grill Étterem
3
Corso Étterem és Söröző
4
Vigadó Étterem
5
Pintes Pince Étterem