Hírek

2017.05.30. 17:35

Az országos seregszemle rangos elismerése az újvárosi Móder Rezsőnek

DUNAÚJVÁROS Az Emberi Erőforrások Minisztériuma fődíját Móder Rezső dunaújvárosi képzőművész vehette a közelmúltban a 34. salgótarjáni tavaszi tárlaton. Részletes jelentés.

DH-információ

A múlt héten szombaton nyílt meg a 34. salgótarjáni tavaszi tárlat, a hazai képzőművészeti alkotások seregszemléje - több mint örvendetes dunaújvárosi sikerrel.

A kiállításon mintegy száz alkotó 157 festményét, grafikáját, plasztikáját, szobrát mutatják be Salgótarjánban, a Dornyay Béla Múzeumban. A 34. tavaszi tárlat alkotásai jól reprezentálják napjaink legfontosabb művészeti törekvéseit, a sokféleségben mindannyian megtalálhatjuk a szívünkhöz legközelebb álló festményt, rajzot vagy szobrot - mondta el a megnyitón K. Peák Ildikó művészettörténész, a kiállítás kurátora.

A kortárs képzőművészeti kiállítás, különösen a csoportos tárlat sokszínű, sokrétű válaszadás a bennünket körülvevő világra, megannyi reflexió mindennapjainkra az alkotók egyéni nyelvén fogalmazva; ez a sokszínű világ köszönti a látogatót a falakon - tette hozzá.

K. Peák Ildikó felidézte, hogy az 1965-ben Salgótarjánban megnyílt első észak-magyarországi területi képzőművészeti kiállítás tekinthető az 1971-től megrendezett tavaszi tárlat jogelődjének. Az 1970-es évek elején a régió festő- és szobrászművészei számára adott bemutatkozási lehetőséget, majd a nyolcvanas évektől egyre inkább országos kitekintésűvé vált, teret engedve a kor kiemelkedő alkotóinak.

Immár itthon a minisztériumi elismeréssel - Móder Rezső a tarjáni tárlat fődíjával Fotó: Ady Géza

A tárlatot az 1990-es évektől kétévente a rajzbiennáléval, illetve rajztriennáléval felváltva rendezik meg. A kurátor kiemelte: a kiállított művek széles merítést adnak a 21. századi alkotóművészet tendenciáiból, és a leggazdagabbnak - mind mennyiségben, mind a sokszínűség tekintetében - ebben az évben is a festészeti anyag tűnik.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma fődíját Móder Rezső dunaújvárosi képzőművésznek adta át Vígh Annamária, a tárca közgyűjteményi főosztályának vezetője.

(Hamarosan a díjról és a művész életpályájáról részletesen kérdezzük majd a ma is Pentelén élő alkotót - a szerk.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!