Hírek

2017.03.16. 17:50

Útfelújítás, élményfürdő és Rockmaraton - Jelentős kérdésekben döntött a közgyűlés

Dunaújváros – Több fontos kérdésben is döntött márciusi rendes ülésén a városi közgyűlés. Útfelújítás, élményfürdő, gyermekétkeztetés, Rockmaraton.

Szabó Szabolcs

A korábbiakhoz hasonlóan a márciusi közgyűlés is az előző hetek fontosabb történéseinek beszámolójával kezdődött, amelynek keretében Cserna Gábor  polgármester elmondta, dr. Gordan Girlic Radman, Horvátország budapesti nagykövetének februári látogatásán felmerült, hogy városunk tovább szélesíthetné testvérvárosi kapcsolatait, az új horvát partnertelepülés pedig Vukovár lehet majd.

A polgármesteri tájékoztatóban elhangzott, hogy rangos szakmai elismerést kapott a közelmúltban a Dunaújvárosi Óvoda, amelynek igazgatója, Gyenes Józsefné napirenden kívüli hozzászólásában elmondta, Fejér megyében két óvoda kapta meg a kitüntető bázisintézmény címet, amely számos további előnnyel és bemutatkozási lehetőséggel jár majd. A városhoz kötődő két könnyűzenei fesztiválról is szó esett a tegnapi közgyűlésen. Cserna Gábor polgármester közölte, hogy idén nyáron a Dunaújvárosi Egyetem és a helyi Tourinform Iroda közösen szervezi majd a több tízezer embert vonzó DUDIK Fesztivált. Mint arról már korábban beszámoltunk, júliusban ismét a Szalki-szigetről jelentkezik az ország legnagyobb rock- és metálfesztiválja, a Rockmaraton. A nyílt ülésen a képviselők arról határoztak, hogy az önkormányzat idén 7 millió forinttal támogatja a csaknem 50 ezer látogatót vonzó zenei rendezvényt.

Cserna Gábor polgármester is elismerően szólt a Vasas Táncegyüttes és a Bartók színház művészeinek közös ünnepi műsoráról, amit március 15-én a városi '48-as emlékműnél láthattak a polgárok Fotó: Ady Géza

A hozzászólások során a március 15-ei nemzeti ünnepre is visszautaltak a képviselők, külön kiemelve, hogy a Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttes és a Bartók színház művészeinek köszönhetően emlékezetes műsornak tapsolhattak az ünneplők. Ehhez kapcsolódóan Tóth Kálmán képviselő felvette, ideje lenne átgondolni a városi műemlékek jövőbeli felújítását, gondozását.

A tegnapi közgyűlésen arról is döntés született, hogy az idei évi nyári ingyenes gyermekétkeztetést az iskolás korú - általános, illetve középiskolás - rászoruló gyermekek részére június 19-től augusztus 31-éig tartó időszakban, összesen 54 munkanapon keresztül az önkormányzat biztosítja.

A napirendek között szerepelt a hosszú évek óta lakat alatt lévő Aquantis élményfürdő jövőbeli sorsa is. A Modern Városok Programban szerepel, hogy a használaton kívüli élményfürdő létesítményeinek bevonásával és korszerűsítésével, a Fabó Éva Sportuszodával történő összekapcsolásával egy új városi fürdő- és vízisport centrum alakítható ki. Az élményfürdő fejlesztési és üzemeltetési koncepciójára 17 millió forintot szavaztak meg a képviselők.

Dunaújváros főútjainak jelentős része elöregedett, felújításra szorul, a legrosszabb állapotban lévő nagy forgalmat lebonyolító közlekedési útszakaszok felújítását idén kezdi el az önkormányzat: Cserna Gábor e napirendi pontnál kiemelte, az illetékes minisztérium képviselőivel folyamatosan tárgyal Szepesi Attila gazdasági és stratégiai ügyekért felelős alpolgármester, azért, hogy állami forrásokat is be lehessen vonni a munkálatokba.

A csütörtökön elfogadott javaslat értelmében az önkormányzat a DVG Zrt.-t bízta meg közel 390 millió forintért a Venyimi út, az Aranyvölgyi út, a Dózsa György út és Vasmű út egyes szakaszainak felújításával. (A felújításban érintett útszakaszokról bővebben szombati lapszámunkban olvashatnak majd - a szerk.)

A dunaújvárosi köztemetőben található 1956. október 23-i emlékművet tavaly újították fel, önkormányzati forrásból. Ahhoz, hogy a megemlékezéseken jelenlévők méltó környezetben emlékezhessenek meg, elengedhetetlen a terület felújítása. E munkálatokhoz szükséges a területen lévő elhunytak exhumálása és a sírhelyek áthelyezése.

Az elfogadott közgyűlési előterjesztés szerint e feladatokra bruttó 700 ezer forintot fordít majd az önkormányzat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!