2017.02.22. 17:35
Piac: ha lassan is, de benépesül!
Dunaújváros - Élet költözött a piaci standok sorai közé! A tavaszra hajazó tegnapi időjárás kicsalogatta az árusokat, vevőket a dunaújvárosi piacra.
Kimondottan kemény hidegeket hozott a januári, sőt a február elejei időjárás is, ami bizony otthon, a jó meleg szobában tartotta a kofákat, akiknek nem is sok keresnivalójuk lett volna a piacon, hiszen vevő sem kószált a területen. Ezek után üdítő látványt nyújtott, hogy tegnap végre szépen benépesült piactér fogadott bennünket a szezonban jól megszokott portyánkon.
Nem is húztuk az időt, hanem máris a sorok közé vetettük magunkat, ahol almából megszámlálhatatlanul sok fajtát kínáltak az árusok - árban minőségtől függően 150-től 350 forintig válogathattunk a kínálatból.
Az alma párja , a körte szintén több fajtával képviseltette magát, és egyébként az árát tekintve is széles volt a skála, hiszen 199, 450, sőt 590 forintos kilónkénti árral is találkoztunk.
A javuló időjárás visszacsalogatta a vásárlókat, akik kedvükre válogathatnak a standok gombamód szaporodó kínálatából
Fotó: Zsedrovits Enikő
Nemúgy a mandarin, ami stabilan tartja gyakorlatilag az egész piacra vonatkoztatva a 450 forintos kilónkénti árát. A narancsimádóknak sem szolgálhatunk túl jó hírrel, ugyanis nem ritka az 500-550 forintos ár, amit kilónként kell leszurkolni ezért a közkedvelt déligyümölcsért. Nem beszélve a szerintem ritkán fellelhető vérnarancsról, ami 590 forintba, vagy a vitaminbomba citromról, ami 650 forintba kerül. Hiába, aki egészséges táplálékra vágyik, mélyen kell a zsebébe nyúlnia...
Egy kivétel azonban biztosan van, ha már az egészséges táplálkozásról, vitaminokban gazdag élelemről van szó, az pedig a cékla! Ennek a végeláthatatlanul sok kórságra gyógyírként szolgáló salátanövénynek mindössze 200 forintba kerül kilója és rengeteg felhasználási lehetőséget kínál.
A legtöbben salátát készítenek belőle, de álljon itt most egy különleges alma-cékla-répa koktél recept (nem csak fogyókúrázóknak!). Hozzávalók: 1 kg alma, 3 nagy darab sárgarépa, 3 darab cékla.
A zöldségeket és a gyümölcsöt megpucoljuk, az alma csutkáját eltávolítjuk. Daraboljuk, majd gyümölcscentrifugával lévé alakítjuk. Hűtés után lehet fogyasztani ezt a vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag rostos itókát.
Burgonya/kg 130-150
Vöröshagyma/kg 100-130
Fokhagyma/kg 1800
Fejes káposzta/kg 150
Kelkáposzta/kg 480-600
Zöldség gyökér/kg 500
Sárgarépa/kg 170
Lilakáposzta/kg 250-390
Paradicsom/kg 990
Paprika/kg 990
Cékla/kg 200
Sütőtök/kg 150-250
Alma/kg 199-350
Körte/kg 199-590
Mandarin/kg 450
Narancs/kg 550-590
Karalábé/db 100-300
Fekete retek/kg 250
Petrezselyem/cs 60
Kelbimbó/kg 650
Tojás/db 35-45