Hírek

2017.07.09. 18:45

Egy régészeti feltárás izgalmai - Ásatások a kőtár mellett

Az egykori ókori római Intercisa település polgári városrészének területén kezdődött régészeti kutatás a napokban a Rómain, az ókori kőtár szomszédságában.

Szabó Szabolcs

Az Intercisa Múzeum régészeinek és az őket segítő diákmunkásoknak nincs könnyű dolguk, hiszen a kánikulával is meg kell küzdeniük. A szakemberek az elmúlt napokban már számos ókori római kori leletet találtak a területen, de rábukkantak egy igazán különlegességnek számító kora bronzkori leletegyüttesre is. Várhatóan 2019-ben már világörökségi címmel büszkélkedhet a római korban épült limes védvonal magyarországi szakasza is.

Az egykori Intercisa fontos pillére volt e védrendszernek. Mint arról korábban már beszámoltunk, több hazai várossal karöltve, Dunaújváros is pályázik kulturális turisztikai fejlesztésekre. Jelenleg egy helyszín területén folynak régészeti munkák, amelyek várhatóan július végéig tartanak.

Egy hónap alatt csaknem 630 négyzetméternyi területet kell alaposan feltárniuk a régészeknek és az ő munkájukat segítő diákoknak a kőtár szomszédságában. A szakemberek bizakodnak, hogy értékes leleteket emelnek majd ki a föl alól Fotó: Ady Géza

Az ezt megalapozó előkészítő munkálatok kezdődtek el a múlt héten a Római városrészben, a kőtárral szemben, ahol jelenleg is az Intercisa Múzeum szakemberei dolgoznak.

- Tervezői döntés nyomán kezdődtek meg itt a feltárási munkák. Egy régész számára mindig is különleges izgalmat jelent egy szűz" terület kutatása. Előzetesen abban reménykedtünk, hogy további, a római korból származó leletekre, tárgyakra bukkanunk - hiszen az egykori Intercisának valahol itt lehetett a polgári településrésze. E várakozásaink részben már most beigazolódni látszanak, ám meglepetésünkre találtunk egy korai bronzkorból származó gödröt is. Ebben kerámiatöredékek, állatcsontok, szövőszék-töredék volt - tehát egy meglehetősen vegyes anyagról beszélhetünk. Ez különleges, hiszen ehhez hasonló még nem került elő a város területén.

Reméljük, lesz több is - mondta el a helyszínen dr. Buza Andrea, régész-muzeológus, a feltárás vezetője, akit a kutatás menetéről is kérdeztünk: - Első lépésben leszedjük a humuszt, a felső réteget, amikor elérjük a szűz talajt, akkor már - ha szerencsénk van - látszanak bizonyos gödör- és árokfoltok, amelyek mentén elindulhatunk. A foltokat lefotózzuk, aztán elkezdjük metszetben bontani, erről készül metszetrajz, majd következhet az aprólékos feltárás. Természetesen minden fázist dokumentálunk. Mindezek után a leltek a múzeum kerülnek, ott a kollégák megtisztítják, restaurálják ezeket, majd a leltárba kerülnek. Csaknem 630 négyzetméternyi területet kell átvizsgálnunk, július végére szeretnék lezárni a kutatást.

Egy hónap alatt csaknem 630 négyzetméternyi területet kell alaposan feltárniuk a régészeknek és az ő munkájukat segítő diákoknak a kőtár szomszédságában. A szakemberek bizakodnak, hogy értékes leleteket emelnek majd ki a föl alól Fotó: Ady Géza

Szinten a limes-programhoz kapcsolódóan ismét feltárjuk majd az 1970-es években dr. Visy Zsolt régészprofesszor által már kiásott római kori kemencét. A tervek szerint a jelenleg feltárás alatt lévő területen kap helyet a kőtár modern épülete - mondta el a DH-nak az Intercisa Múzeum régész-muzeológusa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!