Hírek

2017.05.26. 17:10

SBO: a sürgősségi osztály évtizede - Évfordulót ünnepeltek az egyetemen

DUNAÚJVÁROS - Megalakulásakor szokatlan volt, hogy minden hirtelen bajjal oda kell menni - ma már nélkülözhetetlen!

Pekarek János

Tíz éve alakult meg a Dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház Sürgősségi Betegellátó Osztálya: az évforduló alkalmából tudományos konferenciát rendezett az osztály és a kórház tudományos bizottsága pénteken délután a Dunaújvárosi Egyetemen. A rendezvény fővédnöke Cserna Gábor polgármester volt.

Dr. Mészáros Lajos, a kórház főigazgatója megnyitó beszédében hangsúlyozta: az eseményre eljött Dunaújvárosba a magyarországi sürgősségi orvoslás krémje, akik előadásokat is tartottak az ülésen. Az osztály megalakulására emlékezve megemlítette: az osztályt az önkormányzat támogatásával, évekig tartó előkészítő, tervező és kivitelező munkával hozták létre, és egy uniós pályázat is segítette a munkát.

A kórház sürgősségi betegellátó osztálya tízéves évfordulóját ünnepelték az egyetemen. A nézőtér első sorában dr. Mészáros Lajos főigazgató, dr. Máté Ágnes osztályvezető. A kép jobb szélén dr. Berényi Tamás, az MSOT elnöke, előadás közben   Fotó: Ady Géza

Mint mondta, az akut betegeknek nem volt igazán helyük a kórházban, sokszor pingpongoztak velük a különböző osztályok. Holott az első néhány perc, néhány óra sorsdöntő lehet! Az SBO megalakulásával jó kezekbe kerültek a sürgősségi betegek.

Előadást tartott dr. Berényi Tamás, a Magyar Sürgősségi Orvostani Társaság elnöke Sürgősség mint rendszerelmélet címmel. Dr. Kanizsai Péter, a Semmelweis Egyetem tanszékvezető docense Szkepszis a szepszis körül címmel mondta el tapasztalatait. Prof. dr. Betlehem József, a pécsi egyetem tanára A szakdolgozói szerepek változása sürgősségi ellátásban címmel beszélt, dr. Máté Ágnes, a dunaújvárosi SBO vezetője pedig az osztály történetét vázolta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!