Hírek

2014.07.14. 18:15

Dunaújváros kábítószer-tranzit útvonal

Dunaújváros - A Nemzeti Drogmegelőzési Iroda megbízott főosztályvezetője, Burszki Mónika is részt vett a július 8-i dunaújvárosi kábítószerügyi fórumon. A rendezvény után ültünk le beszélgetni.

Szente Tünde

- A kábítószer-használat miatt mutogatnak a családokra, a szülőkre, a haverokra, nehéz eldönteni, kinek mi a feladata, az iskolának, a rendőrségnek, az egészségügynek mettől meddig terjed a hatásköre. A sok bába közt elvész a gyerek esetével találkozunk?

- Mindenkinek a feladata, ezért is jöttek létre a városokban a KEF-ek, a kábítószerügyi egyeztető fórumok, amelyekben a különböző területeken dolgozó szakemberek hozzák be a tapasztalataikat. Mint a fogaskeréken, a fogakat egésszé kell illeszteni, hogy szépen forogjon a kerék. Nekünk is ugyanúgy kellene működünk, mint ezeknek a fórumoknak, amikor tárcaközi egyeztetések vannak, ott kellene lenniük az államtitkárságok képviselőinek, hiszen mindenhova tartozunk.

- A civil szféra e területen kínálkozó lehetőségeiről keveset beszélnek. A társadalom működésében betöltött sokszor hiánypótló szerepét ugyanakkor hangsúlyozzák. Mind a megelőzésben, mind pedig a kezelésben számítanak a civilekre?

- Erősödniük kellene, miközben nehéz a helyzetük, nincs fix állapotuk. Előnyösebb lenne, ha nem egy-, hanem hároméves pályázati időszakok lennének, akár az alacsony küszöbű, akár a kezelés-ellátás szolgáltatásoknál.

- Nagyobb odafigyelésre biztatta a helyi önkormányzati képviselőket, s arra is kitért, hogy szeptembertől újabb forrásokhoz lehet jutni.

- Szükség van olyan önkormányzati képviselőkre, akik érzékenyítik a témát a társaik felé. A KEF fontos feladata, hogy láttassa magát a lakosság és a politika felé. Sok olyan kábítószerügyi pályázat van, amely ugyan nem nagy összegű, de kiegészítve a más területen benyújtottakkal, összefogással, forráskoncentrációval már eredményeket lehet elérni.

- Nemrég átfogó kutatás született a kábítószerügy hazai helyzetéről. Kikre terjedt ki, hol hasznosíthatók a kutatási eredmények?

- A 2013-as országos kutatás az első évfolyamtól a tizenegyedik évfolyamig bezárólag nyolcezer általános és középiskolás diákot ért el. A Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet Nemzeti Drogmegelőzési Iroda honlapján olvasható a kutatási jelentés, A legyen más a szenvedélyed! TÁMOP-os projektünkben erre támaszkodunk. Személyiségjegyeket is vizsgáltak, megnézték a tanulók csoporton belüli magatartását, társadalmi helyzetét, ezekkel összefüggésben a droghasználatra való hajlandóságát. Kiderült, mire kell jobban figyelni, hogy a prevenciós programokkal reagálni tudjunk.

- A rendezvényt értékelő beszédében a rendőrség képviselője felé is szólt egy üzenet. Mi volt ennek a lényege?

- Ez a saját véleményem. Nem a fogyasztókkal kellene a rendőrségnek foglalkoznia, az sokkal inkább a a kezelőhelyek, az alacsony küszöbű szolgáltatók feladata. A rendőrség a dílerekre figyeljen, Dunaújváros tranzit útvonal, derítsék fel az elosztó, terjesztő hálózatokat. A szereket a fiatalok általában internetről szerzik be, nem hiszem, hogy tudják, hány grammnál fog ellenük eljárás indulni. Ha a rendőr valamelyik parkban találkozik egy olyan kábszeressel, aki eldobta a tűt, előállíttatja. Én nem ezt csinálnám: elbeszélgetnék vele, talán még el is kísérném a kezelő ellátó helyre, s ha eljárás indulna ellene, akkor büntetésül hat hónapig szedetném vele az eldobott tűket.

- Megdicsérte az itt folyó műhelymunkát, és annak levezénylőjét, Kleinné Németh Judit szakmai vezetőt.

- Módszertanilag sem volt szokványos összejövetel, a játékokkal Judit fellazította a társaságot. Felszínre hozta a kreativitást, percek alatt voltak a táblán a célkitűzések, amelyek már a cselekvési programba is átíveltek. Azt gondolom, hogy a KEF-eken jól is kell érezni magunkat.

- Bő két évtized távlatában már gyorsan előhívhatók a megelőzés, kezelés, utánkövetés sztereotípiái, elméletileg egészen jól állunk, vajon a hatékonyság terén is?

- Rövid idő alatt valóban a beidegződések jönnek, erre vagyunk képesek, azokból választhatók ki a prioritások, és mindaz, amit le is tudunk bontani cselekvési tervre.

- Hiányolta viszont a célok közül a közösségépítés elemet. Mire értette?

- A szakmai szereplők közötti közösségépítésre, beszélgetésekre, levelezésekre gondoltam.

- A média magára maradt a kábítószerügy társadalmi problémarendszerében, éppen ezért leggyakrabban már csak a kirívó esetekről tájékozatja a társadalom tagjait. Lehetséges a változás?

- A kábítószerügy terén folyó munkát a média folyamatos bevonásával kell közvetíteni a lakosság felé. Ehhez szeretnénk mi is segítséget nyújtani, de nem kerülhető meg a KEF együttműködése a helyi médiumokkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!