Hírek

2013.03.17. 18:03

Szabó Zsolt szerint a város, a jegyző szerint a képviselő sértett törvényt

Dunaújváros - A város jegyzője, dr. Kukorelli Sándor szerint több ponton is törvényt sértett Szabó Zsolt önkormányzati képviselő, amikor nyilvánosságra hozta az önkormányzat gazdálkodását 2006 és 2010 között vizsgáló jelentést. Háttér és reagálások.

Szabó Szabolcs

Per lehet belőle. Szabó Zsolt szerint közadatnak minősül a jelentés, dr. Kukorelli Sándor szerint csak politikai haszonszerzés áll a háttérben

Szabó Zsolt önkormányzati képviselő március 14-én, múlt héten csütörtökön sajtótájékoztató keretében jelentette be: blogjában nyilvánosságra hozza  a város gazdagási helyzetét 2006 és 2010 között vizsgáló jelentést. 

A székesfehérvári városi bíróság tavaly novemberben döntött úgy, a dunaújvárosi önkormányzatnak nyilvánosságra kell hoznia a város gazdálkodásáról készített igazságügyi szakértői jelentést. Mint arról korábban többször is beszámoltunk, a jelenleg a Párbeszéd Magyarországért színeiben politizáló Szabó Zsolt többször is azzal a kéréssel fordult Cserna Gábor polgármesterhez, hogy hozza nyilvánosságra a fővárosi C.C. Audit Kft. által készített, 2011. február 15-ei dátummal a városvezetés rendelkezésére bocsátott Igazságügyi szakértői vélemény Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata gazdálkodásának állapotfelméréséről című jelentést.

A városvezetés azonban azon az állásponton volt, hogy a jelentés nyilvánosságra hozatala sértené a város gazdasági érdekeit, így elzárkózott az akkor még LMP-s képviselő kérésétől. Szabó Zsolt önkormányzati képviselő még tavaly augusztusban bejelentette, hogy pert indít az ügyben, mert az LMP szerint a jelentés közadatnak minősül. Mivel a fehérvári bíróság tavaly novemberi döntése ellen nem élt fellebbezési lehetőségével az önkormányzat, így Szabó Zsolt csütörtökön délelőtt nyilvánosságra hozta a város gazdálkodását 2006 és 2010 között vizsgáló jelentést.

- Szabó Zsolt lépése több esetben is törvénysértő volt. Egyrészt, a bíróság első fokon született ítéletének rendelkező része úgy fogalmaz, hogy az önkormányzat a jelentést adja át egy adathordozón a képviselőnek, ám arról nem rendelkezik, hogy ezt hozza is nyilvánosságra. Emlékeztetnék arra, hogy február 28-án, a jelentést a közgyűlés zárt ülésen tárgyalta. Szabó képviselő akkor úgy nyilatkozott, hogy a megyei kormányhivatalt keresi meg kifogásaival. Az lett volna törvényszerű út.  Szabó Zsolt megsértette az önkormányzati törvényt, és véleményem szerint megszegte képviselői esküjét is, hiszen saját politikai céljrai használt fel egy dokumentumot, amelyet korábban zárt ülésen tárgyalt a közgyűlés és ezt a döntést a közgyűlés többi képviselője is elfogadta.  A város érdekeinek megfelelően  -  mondta el a kérdésünkre dr. Kukorelli Sándor jegyző, aki hozzátette: az önkormányzat fontolgatja, hogy a jövőben  jogi lépéseket tesz az  ügyben.

Vasárnap délután ismét megkerestük Szabó Zsolt képviselőt, aki közölte, értelmezése szerint nem sértett törvényt és továbbra is kitart véleménye mellett. Kérdésünkre elmondta, ha peres útra terelődik az ügy, kész megvédeni korábbi lépéseit, mert szerinte közadatról van szó.

Mint olvashatták, a történet folytatása következik...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!