Hírek

2013.03.15. 06:26

Tavaszi hófúvás, káosz az országúton

Sok hó, sok szél, sok torlasz, sok bajbajutott ember de estére kezdett minden rendbejönni. Összefoglaló.

Szabó Szabolcs

Ha elakadtál az úton, vagy épp ellenkezőleg, segíteni tudsz a hóban rekedteknek, akkor itt tudsz tájékozódni.

A melegedőhelyek listája a katasztrófavédelem megyei honlapján, itt érhető el!

Ugyancsak itt olvasható: aki elakadt valahol, a 105-ös segélyhívón kérhet segítséget.

A Fejér elzárt útszakaszokról folyamatosan frissített cikkünket itt találja!

 

 

 

 

 

Esti összefoglaló

Nagyon sok minden történt pénteken  és minden sokkal rosszabbul is történhetett volna, ha nincs több száz közútkezelő, katasztrófavédelmis, rendőr, katona, mentős, orvos, ápoló, önkormányzati alkalmazott, buszos, vasutas, akik minden erejükkel dolgoztak, hogy fenntartsák vagy helyreállítsák a szolgáltatásokat. Pénteken reggel lezárták a Dunaújvárosból kimenő gépjárműforgalmat, mivel nem akarták szaporítani a mentésre szorulók számát. A hóesés és főként a százkilométeres sebességű szélvihar miatt a helyzet percenként változott.

A várt, de elképesztő erejű és hosszúságú hóvihar nehéz próba elé állította a közszolgáltatások embereit. A városi autóbuszok jártak, de a helyközi és távolsági járatok nem. És még...

A március 15-i ünnepségek elmaradtak: Dunaújvárosban és a környékbeli településeken mással voltak elfoglalva az ünnepnapon.
Azzal, hogy aki úton van, hazaérjen, akinek mennie kell, mehessen. Pénteken úgy kezdődött a katasztrófavédelmi összefoglaló, hogy a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság területén az összes út járhatatlan (kivéve M6-os. Utóbbi is csak nehezen, a városnál tűzoltóknak kellett segíteni a fel- és lehajtást.

Egyebekben Dunaújváros-Kisapostag között a 6. számú főúton eljegesedtek a lejtők: járhatatlanná váltak.

Járhatatlan volt a városból Perkátára és Mezőfalvára vezető út is. Rácalmás irányába lehetett közlekedni azonban a rendőrség a percenként változó helyzet miatt lezárta a városból kivezető utakat. Befelé lehetett jönni, hogy az utakon rekedtek eljussanak a melegedőkbe, de ki nem, hogy az újabb elakadók ne szaporítsák a mentésre szorulók számát.



Melegedőt nyitottak a kisapostagi iskolában, mondta Schreiner Béla polgármester, ahol meleg teával, szendviccsel látják el a rászorulókat. Felkészültek erre Baracson is, és Dunaújvárosban a Béke téri buszváró mellett a fedett uszoda előcsarnokát is berendezték átmeneti melegedőnek. A mentőknek is nehéz napjuk volt: csak a katasztrófavédelem és a közútkezelők segítségével tudták megközelíteni a hótól gyakorlatilag elzárt környező falvakat.

De Reszegi Imre állomásvezető szerint a szinte folyamatos munka ellenére képesek ellátni megsokasodott feladataikat. Gunity Mónika, a B. Braun dunaújvárosi műveseállomás műszakvezetője szerint átszervezéssel el tudják látni munkájukat. Csütörtökön este a környező falvakból dialízisre bejáró betegek még az utolsó percekben sikeresen el tudták hagyni a várost, pénteken pedig a városiakat osztották be, hogy szombatra, mire talán enyhül a katasztrófahelyzet, ismét a vidékiek kerülhessenek sorra. A kórház is meg tudta oldani feladatát, mondta dr. Mészáros Lajos főigazgató.

 

Dunaferr: a termelés folytatódott!

Nagyobb fennakadások nélkül vészelték át a rendkívüli időjárást a vasműben: túlóra, belső átirányítás, melegedő segített. Bár az első (rém)hírek arról szóltak, hogy elmaradt a reggeli műszakváltás a vasműben, hamar kiderült, hogy a helyzet nem ennyire rossz. Dr. Mezőközy András, a vasmű szóvivője érdeklődésünkre elmondta: mintegy tizenöt-húsz ember rekedt a gyárban reggel hatkor a hótorlaszok miatt. Számukra elhelyezést, melegedőhelyet és ellátást biztosítottak. A munka folyamatosságyában sem esett baj: a hóhelyzet nem okozott fennakadást az ISD Dunaferr Zrt. termelésében, mondta a szóvivő. Szükség esetén belső átirányítással, túlórával megoldották a műszakváltási problémákat. A központi diszpécserszolgálat  folyamatosan kapcsolatban áll a közlekedési vállalatokkal, mondta dr. Mezőközy András. 



Bán Lajos, a Dunaferr meleghengerművének dolgozjóa éjszakás műszakban végzett pénteken reggel: délben még a dunafüldvári buszra várt (Fotó: Vohlmann György)

 

Árokban a tűzoltó is

Délelőtt elakadt a nagy hóban és az árokban kötött ki ez a tűzoltóautó Nagyvenyim és Mezőfalva között.

 

 

15:55 Felszabadult a 6-os  

A rendőrség tájékoztatása szerint folyamatosan szabadulnak fel az utak Fejér megyében. Fontos hír, hogy a 6-os főút teljes megyei szakasza járható! 


15:21
Munkatársunk jelentése szerint a polgárőrök továbbra sem engednek senkit ki Nagyvenyimről gépkocsival, sem Dunaújváros, sem Mezőfalva irányába. Az Alba Volán továbbra sem közlekedteti helyközi és távolsági járatait tudta meg a DH. 


13:59 
Továbbra is rendkívüli a hóhelyzet Mezőfalván! 

Továbbra is rendkívüli a helyzet. Bár a hóesés községünkben elállt, de a szél egy cseppet sem könnyíti meg a mentésben szorgoskodók munkáját. Sárbogárd felé még mindig útlezárás van érvényben. A Virág-tó és a Sóhordó út közötti szakaszon a dunaújvárosi tűzoltóság vizes kocsija borult árokba. A műszaki mentés folyamatban van. Hatháznál egy órája fejeződött be a hótorlasz eltakarítása.

Itt 1.5-2 méteres akadályokat épített a szél. Jelenleg járható az útszakasz, de a folytatásra semmilyen garancia nincs!

Dunaújváros felé már a falut elhagyva átfúvásokba ütközünk. A honvédségi bejárót is nehéz megközelíteni. A József nádor út vége  Szőlőhegy irányában teljesen járhatatlan. A település belső útjain szintén nehezíti a közlekedést az erős szél. Ráadásul a hó olvadni kezdett, így latyakossá és síkossá váltak az utak. Dunaföldvár felé, ha nehezen is, de el lehet jutni.A faluban rekedt utasoknak a helyi művelődési házban nyújtanak szállást és segítséget. Ott jártunkkor közel 10 ember élt a lehetőséggel. Alapról, Miskolcról, Dunaújvárosból Sárbogárdra hazafelé tartó emberek - köztük egy sárbogárdi orvos - várják az idő jobbra fordulását.

Teát, lángost és melegedő helyiséget kaptak. Természetesen a teljes kommunikációs csatorna rendelkezésére áll a bajbajutottaknak. A ház két alkalmazottja éjjel két óra óta tartják a „frontot”.A legkritikusabb helyzet tehát Sárbogárd és Székesfehérvár felé alakult ki. Sajnos jósolni sem tudunk, mikor lesz változás.Az viszont elgondolkodtató, hogy a figyelmeztetések, és a lezárt területeket jelölő táblák ellenére mindig akadnak emberek, akik nem törődve a veszéllyel, megpróbálnak hősködni! Aztán meg mehetnek értük a tűzoltók, katasztrófavédelmisek. Az, hogy nekik milyen erőfeszítésbe kerül az ő felelőtlenségük, vagy nekik is van családjuk, az már nem érdekli őket. De megmenteni a buta embert is kötelesség!

 

Megoldották a vesebetegek kezelését

Átszervezéssel oldották meg a dunaújvárosi dialízisközpont munkáját, tudtuk meg Gunity Mónikától, a B. Braun dialízisközpont pénteki műszakvezetőjétől. Miután a környékbeli vidéki betegek csoportja csütörtökön este még sikeresen el tudta hagyni a várost, pénteken a dunaújvárosi művesekezelésre szoruló betegeket fogadják és kezelik, mondta a műszakvezető. Mire szombaton ismét a vidékiekre kerül a sor, az előrejelzések szerint enyhül az idő, és várhatóan szabaddá válnak az utak a dialízisre szorulók számára.

Kisapostagot is elzárta a hó!

Mind Dunaújváros, mind Dunaföldvár irányában el van zárva a 6. főút Kisapostagtól. Schreiner Béla polgármester szerint mintegy ötven embert helyeztek el a falu iskolájában, mint melegedőben, akiket forró teával és szendvicsekkel látnak el addig, míg a főutat sikerül megszabadítani a hótól a közútkezelő szakembereinek. Egyelőre ezt változatlanul megakadályozza az erős szél. A 6. főútról a melegedőbe rendőrök és polgárőrök irányítják az utasokat. A faluban egyébként minden út járható, mondta a polgármester.

Rácalmás- 6-os főút

Baracs: elzárt település!

Gyakorlatilag elzárta a hófúvás Baracsot a külvilágtól. Mint Várai Róbert, a falu polgármestere lapunknak elmondta: tegnap estétől mind a Nagyvenyim, mind a Dunaújváros irányába vezető bekötő út járhatatlan, csak a baracsi Halászcsárda felé vezető úton lehet közlekedni, nagy nehézségekkel. Viszont onnan Dunaújváros felé a 6. számú főúton van hóakadály, és Dunaföldvár felé is rendszeresen képződik hóátfúvás.Ha szükségessé válik, akkor a falu megnyitja az öregek napközijét nappali melegedőként az utakon rekedtek számára, de eddig ezt nem kérte a katasztrófavédelem, mondta Várai Róbert. A községben markoló és hótoló gép dolgozik az önkormányzat megbízásából: egyes utcákat másfél méter magasságban zárt el a hó. /Pekarek János/

A közutasok több mint 24 órája harcolnak

Nem hagyhatják el a várost civil autósok: a rendőrség lezárta a városból kivezető utakat. Munkatársaink sem jutottak ki a 6. számú főútra, aminek megtisztításán folyamatosan dolgoznak a Magyar Közútkezelő Nyrt. városi igazgatóságának emberei. Ám szélmalomharcot vívnak, ahogyan azt megtudtuk Soltész Gyulától, a igazgatóság vezetőjétől. Ami havat eltisztítanak az utakról, azt a szél, ha nem is ugyanott, de szinte azonnal visszafújja.

A közút 12 embere, kilenc saját és négy bérelt géppel dolgozik a város környéki úthálózat járhatóvá tételén - mindeddig hiába. Pedig vannak a munkások között olyanok is, akik már több mint 24 órája szolgálatban vannak. Azonban nem lehet őket leváltani, mert nincs kire, mondta Soltész Gyula.

Tudósítóink gyalog próbálták megközelíteni Nagyvenyimet, mint a legközelebbi, a városhoz öt kilométerre fekvő falut: a felüljárónál feladták: a hófúvásban látni sem lehetett, nem hogy fényképezni. Gyakorlatilag megszűnt az autóforgalom a 6. főúton: csak a szolgáltatók járművei, vagy a közeli falvakból kockáztatva útrakelők egy-két autója látható.

A Volán nem indította el helyközi és távolsági járatait: a Budapestről reggel induló járatok még eljutottak Dunaújvárosba, de utasaik és vezetőik a környékbeli járatok reménybeli utasaival együtt itt kénytelen várakozni. Kisapostagnál a főút teljes egészében járhatatlan: a lejtők eljegesedtek. Az utasok számára nem csak az autóbusz-végállomás várócsarnokát, hanem a közeli fedett uszoda előterét is megnyitották.

A vasműben és a papírgyárban híreink szerint reggel többnyire sikeresen lezajlott a műszakváltás, a vasgyárban talán tizenöt-húsz embernek kellett tovább bennmaradnia, mert nem érkezett meg a váltótársa. Az Alba Volán Zrt. helyi, városi járatai a reggeli üzemkezdés óta kisebb-nagyobb késésekkel, de nagyjából folyamatosan közlekednek, az eljegesedett, meredek utcákon nagy nehézségek árán. A mentők és a tűzoltók szinte folyamatosan bevetésen vannak. Bisztricz Anett a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője szerint több mint száz tűzoltó dolgozik az utakon rekedtek mentésén, főleg a megyeszékhely környékén. Több helységből, így Budapestről, de még Bajáról is érkeztek hivatásos és önkéntes kollégák segíteni.

Betegszállítók bajban

A mentők nagy nehézségek árán, de péntek reggelig még el tudták végezni feladataik többségét, tudtuk meg Reszegi Imrétől, a dunaújvárosi mentőállomás vezetőjétől. A közútkezelő munkagépeinek és hótolóinak segítségével még be tudnak a városkörnyéki falvakba. Egyelőre  Baracsra is, bár ott mindkét bekötőutat lezárták a hófúvás miatt. A mentőket hókotrók húzzák be és vontatják ki, ha oda kell menniük. Megközelíthetetlen viszont a járás északi részén Iváncsa, Beloiannisz, Besnyő. A legnagyobb bajban a betegszállítók vannak, mondta Reszegi Imre: művesekezelésre szoruló betegeiket eddig nem tudták behozni a városba, pedig ez életfontosságú lenne számukra.  

Elmaradnak az ünnepségek

A Dunaújvárosi Hírlaphoz eljutott információk szerint a Belügyminisztérium és a Fejér Megyei Katasztrófavédelem javaslatára Dunaújváros Önkormányzata is úgy döntött, hogy a kritikus időjárási helyzetre való tekintettel, valamint az emberek testi épsége és a balesetek elkerülése érdekében a szabadtérre tervezett március 15-i ünnepséget nem tartja meg.
Az ünnepség ma délelőtt 10 órakor kezdődött volna a 48-as emlékműnél.

Nem indulnak helyközi és távolsági buszjáratok!

Az Alba Volán Zrt. dunaújvárosi üzemigazgatósága a Katasztrófavédelem kérésére nem közlekedteti helyközi és távolsági járatait _ közölte a DH megkeresésére Erdős Sándor, az üzemigazgatóság vezetője. Amíg nem javul az időjárási helyzet a távolsági és helyközi buszjáratainkat nem közlekedtetjük, a buszokat a Katasztrófavédelem és rendőrség munkatársai a város határában visszafordították. Mindez sokakat érint kellemetlenül, a műszakos járatokat sem tudtuk elindítani, így a városban rekedt utasoknak megnyitották a dunaújvárosi uszoda előcsarnokát, melegedő szállásként. Az éjjel négy buszjáratunk akadt el, és több járatot is visszafordítottak, amint javul az időjárási helyzet és erre engedélyt kapunk minden lehetséges vonalon megindul a közlekedés - tájékoztatta a DH-t Erdős Sándor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!