Hírek

2016.12.22. 18:25

Dunaújvárosban is átvették az iskolákat

Hat önkormányzat nem írta alá a tankerületi központokkal közösen készített megállapodásokat az iskolák átvételéről, ezért Tiszaeszláron, Csömörön, Gödöllőn, Dunaújvárosban, Eleken és Szegeden határozattal döntöttek erről - közölte a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) szerdán az MTI-vel.

Németh András

A tankerületi központok január elsejétől az oktatási intézmények működtetői feladatait is átveszik a települési önkormányzatoktól. A jövő évtől mind a fenntartással, mind az üzemeltetéssel kapcsolatos feladatokért az állam felel. A Klik múlt pénteki közleményében ismertette: az átadás-átvételről szóló megállapodásokat a működtető települési önkormányzatoknak és a tankerületi központoknak december 15-ig kellett megkötniük.

A jogszabály értelmében ha a felek között a megjelölt határidőig nem, vagy nem teljes körűen jön létre a megállapodás, december 20-áig határozattal döntenek az oktatási intézmények átvételéről.

Archív felvételünk az elsősök próbatételén készült októberben a dunaújvárosi Arany János iskolában, amelyet a többivel együtt szintén átvesz a tankerületi központ a jövő év  januárjától Fotó: DH-archív

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ szerkesztőségünknek eljuttatott közleménye szerint a végső határidő előtt még két településsel megállapodtak a tankerületi központok, így összesen hat önkormányzat nem írta alá a tankerületi központokkal közösen készített megállapodásokat, ezért Tiszaeszláron, Csömörön, Gödöllőn, Dunaújvárosban, Eleken valamint Szegeden határozat rendezte a jogszabály által előírt feladatokat.

A működtetői feladatok átvételével a korábbinál egyértelműbbé válnak a viszonyok, teljes egészében az állam vállalja a felelősséget az intézményekért, a feladatellátáshoz szükséges forrás pedig tervezhetőbbé válik. A tankerületi központok továbbra is a konstruktív és a gyermekek mindenekfelett álló érdekeit szem előtt tartó együttműködésben érdekeltek az önkormányzatokkal. Az állami intézményfenntartó elkötelezett abban, hogy biztosítsa a minőségi oktatás feltételeit, támogassa az intézményeket, és a helyi érdekeknek megfelelő, színvonalas iskolahálózatot tartson fenn.

A Klik szerint a működtetői feladatok átvételével kapcsolatban megjelent sajtóhírekben pontatlanul jelentek meg a dolgozók átvételéről szóló kitételek. Az önkormányzati dolgozók átvétele - mind a közalkalmazottak, mind pedig a munkaviszonyban foglalkoztatottak esetében - a Munka Törvénykönyve szerint történik. A törvénykönyv rendelkezései alapján ilyen esetben a dolgozó folyamatos jogviszonnyal kerül az új munkáltatóhoz, a régi kinevezése vagy munkaszerződése fennmarad, ezek módosítása történik majd meg január hónapban.

Fentiektől függetlenül a tankerületi központok az önkormányzatokkal kötött megállapodás részeként állapodtak meg az átkerülők számáról, jogviszonyáról. Az érintetteket tájékoztatták a január elsejei foglalkoztatásuk feltételeiről, beleértve ebbe a bérelemeket is. A decemberi béreket 2017. január elején még az önkormányzatok folyósítják, hiszen év végéig mindenki önkormányzati alkalmazott, a tankerületek első ízben a januári béreket fizetik február elején.

Az okmányok előkészítése, ezzel összefüggésben a korábbi munkáltatóval történő adategyeztetés folyamatosan zajlik. A tankerületi apparátusok kiemelt feladata az okiratok előkészítése, ez ugyanis előfeltétele az illetményfizetésnek. Az okiratok aláírására, azaz a kinevezések, munkaszerződések módosítására a jogszabály szerint január 15-ig van lehetőség, hiszen a munkavállalók december 31-ig még az önkormányzatok állományában vannak. A tankerületi központokban a csaknem tízezer átkerülő dolgozó okiratai időben elkészülnek, és mindenki időben megkapja a fizetését is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!