Hírek

2009.12.21. 06:58

Dunaújvárosi Főiskola: kockázatos működés?

Négy vidéki felsőoktatási intézmény működését minősítette kockázatosnak a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács. A négyek közé sorolt Dunaújvárosi Főiskola rektora, dr. Bognár László szerint nem a vagyon mértéke, hanem a hallgatói létszám és az intézményben folyó KF minősíti az iskolákat. A MAB a rektor szavait erősíti.

Szabó Szabolcs

- Mi is a sajtóból értesültünk a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács (A Magyar Nemzetben és az Index hírportálon is vezető anyagban foglalkoztak a beszámolóval - a szerk.) igencsak fura jelentéséről - felelte megkeresésünkre dr. Bognár László, a DF rektora.

- Első olvasatra is számos ellentét feszül a sajtóban napvilágot látott beszámolóban. Egyrészt, miután 2000-ben leváltunk a miskolci intézményről, szinte egy szál gatyában vágtunk neki az önálló életnek. Ahhoz, hogy mára egy versenyképes campusról beszéljünk, jelentős infrastruktúrafejlesztést kellett végrehajtanunk. Az eredmény mindenki számára látható. A beruházások döntő része ppp-konstrukcióban valósult meg, plusz ehhez jöttek még a sikeres pályázatok útján érkező pénzek.

Akkor mit is kifogásolt a tanács?

- Fura. De azt, amit a jelentés második részében számon is kér a hazai felsőoktatás egészén. A beszámoló kiemeli, hogy a campusok zöme szegényes infrastruktúrával bír, eszközparkja elavult. Aki járt már a DF-en, az tudja, színvonalas intézményi háttér és eszközpark várja a hallgatókat. A tanács első körben azt mondja, kockázatos a működésünk, mert a ppp-konstrukció keretében több hitelterhet vállaltunk, mint a fedezetül szolgáló állami vagyon - ismertette a tényállást dr. Bognár László, hangsúlyozva:

- A DF működése nincs veszélyben! Egy felsőoktatási intézmény működését nem a vagyon mértéke, hanem a hallgatói jelentkezések száma és a kutatás-fejlesztési tevékenységek piacképessége határozza meg. Ezen a két területen pedig kifejezetten jó eredményeket ért el a DF. Ezt támasztja alá a Magyar Akkreditációs Bizottság dokumentuma is.

(A MAB megállapította, hogy a főiskola működése, és annak feltételei megfelelnek a törvényi előírásoknak, és az abból eredő követelményeknek, így a MAB határozata alapján a Dunaújvárosi Főiskola 2017. december 31-ig akkreditált felsőoktatási intézmény. A akkreditációt kiadó szakmai grémium ez évben vizsgálódott a helyi campuson. Az oktatási revizorok a Dunaújvárosi Főiskola képzési és kutatási tevékenységét, annak eredményeit, személyi, tárgyi és szervezeti feltételeit, minőségfejlesztési programját, és annak végrehajtását ellenőrizték - szerk.)

- Ha már vagyonkérdés: a tanács a főiskola vagyonleltára alapján adta ki állásfoglalását. Január elsejétől pedig az iskolák rendelkeznek a hozzájuk rendelt állami vagyonnal. Önök aláírták már az átadás-átvételi papírokat?! - faggattuk a rektort.

- Az asztalomon van a szerződés. Hangsúlyozom, hogy e szerződés keményen szabályozza, mire költhetünk és mire nem. A törvény kimondja: az intézmények nem élhetik fel a vagyont. Nem fordíthatjuk a működés finanszírozására, nem törleszthetünk adósságot. Csak beruházásra és fejlesztére fordíthatjuk a pénzeket - válaszolt a főiskola első embere.

- Akkor minden rendben? - érdeklődtünk tovább.

- Ma egyetlen felsőoktatási intézmény vezetője sem mondhatja, hogy minden rendben. Én sem mondom ezt. A gazdálkodásunk ugyan stabil, de adódnak nehézségek. Jelenleg is folyik nálunk egy gazdasági átvilágítás, de ennek nem a válságkezelés a célja, hanem a hatékonyság növelése - zárta a beszélgetést Bognár László.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!