Hírek

2015.04.22. 15:30

Dunaújvárosi sejtje is alakulhat a Mensa HungarIQa-nak

Dunaújváros – Sokszor és sokat hallunk az intelligenciáról, az IQ-ról és a mérésére szolgáló tesztekről. Tesztelésen jártunk.

Szabó Szabolcs

Mi az intelligencia? Az a képesség, amit az intelligencia tesztekkel mérnek – ezzel a bon mot-nak is kiváló, humoros definícióval érzékeltette az intelligenciával, az IQ-val és a tesztekkel kapcsolatos meglehetősen kusza elképzeléseket Kolonits Tamás, a Mensa HungarIQa tesztgondnoka, aki a Dunaújvárosi Főiskolán tartott előadást e témakörben. A hallgatóság többsége azonban tesztírásra érkezett. Mint Kolonits elmondta, az intelligencia kvóciens, az IQ olyan, mint a testmagasság – általánosságban nem fontos mérni, mert nagyjából meg lehet becsülni, ám számos esetben jól jöhet, ha tudjuk, miként is teljesítünk egy IQ-teszten. Az alaposabb önismeret mellett, jól jöhet például pályaválasztásnál, pályamódosításnál is. A szakemberek és a szigorú statisztika is azt igazolja, hogy a jobb tesztet produkálók jobb problémamegoldó képességgel rendelkeznek.

Tesztelés előtt a Dunaújvárosi Főiskolán. Képünk előterében Menyhárt Gergő. Fotó: Ady Géza

Teljesítményorientált korunkban természetesen az az első kérdés: mennyi az IQ-d, tehát hány pontot sikerült elérni az adott teszten. Ám ez a pontozás főként csak marketing célokat szolgál – tudtuk meg.

Dr. Kovács Kristóf, a Mensa HungarIQa felügyelő pszichológusa meghatározása szerint az IQ felnőttek esetében a nevével ellentétben nem egy hányados, és nem is egy abszolút értelemben vett tulajdonság, mint például a testmagasság. Relatív mutató, amely azt fejezi ki, hogy a személy milyen eredményt ért el a saját országában, a saját korcsoportja átlagához képest. Az hogy egy ország lakossága milyen IQ-teszteket produkál, az számos tényezőtől függ: iskolázottság, társadalmi körülmények, szocializációs folyamat. Fontos megjegyezni azt is, hogy az IQ tesztet tilos túlértékelnünk pozitív és negatív irányban egyaránt.

A Mensa HungarIQa-ba például sikeres tesztírás után lehet belépni. Mit jelent ez? Azt, hogy az intelligenciateszten magasabb eredményt ér el, mint az emberek 98 százaléka.

Az elitklubnak jelenleg közel ezer tagja van hazánkban, és ha minden igaz hamarosan megalakulhat a dunaújvárosi sejt is, legalábbis ezt szeretnék – hangzott el a főiskolán.

A Mensa tagsággal gazdag közösségi élet is jár. A Mensa SIG-ek – csoportok (Special Interest Groups) leginkább szabadidős tevékenységek köré szerveződnek. A Mensa tagság számos plusz előnnyel is jár – mint elhangzott, gyakori, hogy a tagok segítik egymást álláskeresésnél, vagy egyéb problémák megoldásában is.

A legszínesebb szürkeállomány

A Mensa nemzetközi egyesület, amelyet 1946-ban alapítottak Angliában. Ma több mint százezer tagja van a világ mintegy száz országában. Magyarországi szervezete a Mensa HungarIQa.

A Mensa célja, hogy összefogja a magas intelligenciájú embereket, tekintet nélkül korukra, nemükre, származásukra vagy társadalmi helyzetükre. Egyetlen tagsági kritériuma az emberek két százalékára jellemző intelligenciaszint elérése valamely – a Mensa felügyelő pszichológusa által elfogadott – intelligenciateszten.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!