Hírek

2014.03.03. 15:10

Dunaújvárosi zenészek Amerikában

Dunaújváros - Újabb dunaújvárosi zenészek indultak meghódítani Amerikát. Kováts Kriszta új zenekarában, a Kováts Kriszta Kvintettben Csuhaj-Barna Tibor és Lázár Zsigmond viszi jó hírünket.

Balla Tibor

A zenekar (Kováts Kriszta ének, zongora, gitár, ütőhangszerek; Lázár Zsigmond billentyű, hegedű, vokál; Schneider Zoltán gitár, vokál; Csuhaj-Barna Tibor nagybőgő, vokál; Perger Guszty ütőhangszerek) február 24-én indult Amerikába, ahol három koncertet adnak. A helyi magyarok meghívására. A szeptember óta működő csapat Budapest Bámészko című estjével utazott ki.

Csuhaj-Barna Tibor (középen) és Lázár Zsigmond (b2), Kovács Kriszta, Schneider Zoltán és Perger Guszty három koncertet ad a tengerentúlon. Visszavárják őket Los Angeles-be!

A műfajt leginkább a pop -és sanzon egyvelege. Budapesti legendás személyekről, helyszínekről énekelnek. Füttyös Gyuriról, aki a nők fenekét csapkodta egy újsággal, mégis mindenki szerette, Seress Rezsőről, aki egy kiskocsmában, a Kispipában világslágereket írt, ő mégsem mozdult ki a hetedik kerületből. Legendás színészekről, Karády Katalinról, Jávor Pálról, Domján Editről. Íróinkról, Molnár Ferencről, aki a leghíresebb magyar íróként New York-ban halt meg és Rejtő Jenőről, akinek utánozhatatlan humora és figurái legendává váltak. Fábri Péter dalszövegeihez a zenét Gallai Péter, Wolf Péter, Vedres Csaba, Leonard Cohen kölcsönzi az esten. Első amerikai koncertjükön már túl is vannak, március elsején a Los Angeles-i Egyesült Magyar Házban léptek fel olyan nagy sikerrel, hogy a helyiek már egy komolyabb, egész nyugati részt behálózó turnét akarnak szervezni számukra Vancouvertől egészen le délig. Csuhaj Barna Tibor lapunknak elmondta, fogadtatásuk elképesztően jó volt, a helyiek nagyon figyelnek rájuk. Komoly összetartás van a nyugati parti magyarok között, sok hazai produkciót (Presser, Charlie, Bródy, Kaláka stb.) meghívnak rendszeresen. Még két koncert vár rájuk, Los Angeles-ben és San Diego-ban.

A Sándor Frigyes Zeneiskola egykori tanára - aki jelenleg a Liszt Ferenc Zeneakadémia jazz tanszakán és a Bartók Béla Konzervatóriumban tanít - elmondta, igyekeznek minél többet látni, ellátogatnak Las Vegasba, és a Grand Canyonhoz is. Lelkesen újságolta, hogy L.A.-ben egy jazz clubban beszélgetett Marc Johnsonnal, aki a ma élő bőgősök egyik legjobbja. Vasárnap este pedig egy Oscar-partira voltak hivatalosak egy magyar családhoz. A zenepedagógus bízik benne, hogy budapesti törzshelyük, a Mozsár után Dunaújvárosba is eljut a zenekar.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!