Hírek

2013.12.18. 13:15

Készülődés Tél tábornok látogatása előtt

Új gépekkel, több mint ötszáz tonna már raktáron lévő sóval és zúzalékkal várja Tél tábornok első komolyabb bejelentkezését a DVG.

Szabó Szabolcs

Hosszú idő után ismét a Dunaújvárosi Vagyonkezelő Zrt. (DVG) felel az önkormányzati tulajdonban lévő utak, járták, közlekedési útvonalak síkosítás-mentesítéséért, valamint a hóeltakarításért. A változásokról és a felkészülésről Mádai Balázst, a DVG elnök-vezérigazgatóját kérdeztük:

– Két fő célt jelöltünk meg a szolgáltatások átvételekor: gyorsan, megfelelő infrastruktúrával és személyzeti állománnyal reagáljuk a téli időjárási helyzetekre, valamint gazdasági szempontból is hatékonyab oldjuk meg a ránk bízott feladatokat. Beszereztünk két Mercedes Unimog típusú gépjárművelt, amelyek sószóró adapterrel, hótolólappal is felszereltünk. E gépek az úgynevezett kálcium-kloridos technikát használják. A száraz sóhoz kálcium-klorid oldatot adagolnak, így az útfelületre kiszórt só még zord időjárási körülmények között, akár mínusz 25-30 fokig képes hatékonyan dolgozni. Az utóbbi években a közlekedők tapasztalhatták, hogy a megyei útkezelő, valamint az autópályakezelő által tisztított utak már „feketék”, szárazak, ám a városban a hó és a jég okozta problémát nem sikerült megoldani. Bízunk benne, hogy az előttünk álló téli hónapokban már a város útjain is tapasztalható lesz az érdemi változás havazásokkor. A két új jármű mellett öt kisebb gép és egy ETZ traktor is bevethető a város útjait, ha erre szükség lesz. Ha az idén március közepén tapasztalt extrém hóhelyzet adódna, a Pálhalmai Agrospeciál biztosít számunkra több nagyobb teljesítményű, nagy tömegű hó esetén jól használható mezőgazdasági gépjárművet – fogalmazott a DVG vezetője, aki az önkormányzat fenntartásában található utak és járták tisztításáról is beszélt.

Fotósunk kedvéért szerdán egy rövidebb próbaútra ment az egyik a DVG Zrt. egyik új hóeltakarító és sószoró járműve. (fotó: Ady Géza)

– Ha szükség lesz rá, a Dunaújvárosi Hátrányos Helyzetűek Foglalkoztatásáért Nonprofit Kft. munkatársival együttműködve 100 főt tudunk majd bevonni a hóeltakarítási munkákba, emellett természetesen kisebb munkagépek is dolgoznak majd. Felállítottunk egy ügyeleti rendszert, és várjuk a lakossági bejelentéseket a 06-20-201-7885-ös telefonszámon. Fontos megemlíteni, hogy a DVG Zrt. első számú feladata az önkormányzati tulajdonban lévő utak és járdák tisztítása és síkosság-mentesítése. A társasházak a kezelésükben lévő járdaszakaszokért felelősek, a hóeltakarítási feladatokat nekik kell megoldaniuk – tette hozzá Mádai Balázs.

A DVG Zrt. ötszáz tonna száraz sót, valamint az érdesítéshez és a síkosság-mentesítéshez szükséges zúzalékot halmozott fel a Partvédelmi Vállalat telephelyén, itt várja a bevetést a fentebb már említett két Mercedes jármű is. Korább gondot jelentett, hogy nem fedett helyen tárolták a sót, így az összetapadt kisebb-nagyobb sótömbök rendre műszaki hibát idéztek elő a járművek adagoló berendezéseinél. A buszmegállókba már elhelyezték fűrésporos konténereket, a cég szakemberei pedig kiemelt figyelmet fordítanak majd a megállók tisztítására ígérték.

Az ügyeleti rendszerhez kapcsolódóan a DVG Kenyérgyári úti telephelyén egy ágyakkal felszerelt pihenő helyiséget is biztosítanak a hóeltakarításban résztvevő munkatársaknak – ha erre szükség lesz. Az előrejelzések szerint az idei évben már nem várnak nagyobb havazást a szakemberek, ám, hogy a jövő év első hónapjaiban lesz-e az idei esztendő februárjában és márciusában tapasztalt extrém hóhelyzet, azt jelenleg megjósolni sem lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!