Hírek

2014.07.22. 18:50

Egy elhibázott fürdőberuházás milliárdjai - Továbbra is zár alatt az Aquantis

Dunaújváros – Egyelőre nincs változás élményfürdő ügyben. Új tulajdonosra, üzemeltetőre vár az Aquantis.

Szabó Szabolcs

Immáron a második nyári idejét tölti „szárazon” a sokmilliárdos beruházás keretében megépült Aquantis élményfürdő.A komplexum továbbra is a 2006-ban kezdett beruházást finanszírozó CIB Csoport tulajdonában van. A pénzintézet ingatlankezelő cége jelenleg 950 millió forintért kínálja a fürdőt. Lapunk korábbi információi szerint az utóbbi két évben több kérője is akadt a komplexumnak, ám végül nem lett új tulajdonosa az Aquantisnak.A dunaújvárosi élményfürdő építtetői még évi 740 millió forint bevétellel számoltak, úgy kalkuláltak havonta 800-900 bérletes látogatja majd rendszeresen a komplexumot.

Eluralkodó természet. Az idei nyáron sem fogad már látogatókat az Aquantis élményfürdő (Fotó: Ady Géza)

A Recovery Zrt. honlapján elérhető hirdetés szerint továbbra is 950 millió forintért keresi új gazdáját az évek óta bezárt Aquantis élményfürdő. Elmerülő élmények...

Lapunk még a tavalyi nyáron is közölhetett hírt arról hogy gyanútlan turistabuszok parkolnak le az Aquantis bejárata előtt. A fürdőélményben reménykedő utasok számára másodperceken belül kiderült, a kies parkoló nem pusztán az aktuális érdektelenségnek köszönhető.

A helyzet azóta mozdulatlan, csak a természet végzi kötelező feladatát, munkatársunk méteres gyomrengeteget fotózhatott ott, ahol pár szezonnal ezelőtt még ezrek hűsöltek a nyári forróságban.

Ha megtehették. Ugyanis, a nagy magyar fürdőépítési láz véghajrájában felhúzott komplexum működési idejében is hol bezárt, hol kinyitott.

Az üzemeltetés költséges feladványával a DVG Zrt. és a Hunép Uniszol Zrt. is több ízben birkózhatott, gazdaságosan egyik cégnek sem sikerült hosszú távon üzemeltetnie a fura körülmények között megépült Aquantist. Mint lapunk többször is felidézte:

2006-ban a város nettó 3 milliárd 375 millió forint finanszírozott összegről kötött lízingszerződést a CIB Bank Zrt.-vel. A szerződés húsz évre szólt, és az önkormányzatnak havonta 22,3 millió forintott kellett volna utalni a pénzintézetnek. Húsz év alatt ez tehát 5,3 milliárd forintott kellett volna fizetnie az önkormányzatnak.

Az eredeti szerződés nem maradt sokáig érvényben, ám még hézagos működésében is számos konfliktus kísérte a fürdő működését. Pedig volt olyan előzetes elemzés, amely éves szinten 740 millió forint bevétellel számolt. Ennek döntő részét az évi 300 ezer felnőtt fizetővendég garantálta volna, kiegészülve havi 800-900 bérletessel.

Az előzetes várakozásokkal ellentétben csak a nyári időszakban volt telt ház a fürdőben. Igaz, számos forró napon már a délelőtti órákban ki kellett tenni a megtelt táblát az Aquantis főbejáratára.

Az üzemeltetésben közben számos hibára is fény derült, ez viták sokaságát eredményezte: az aktuális üzemeltetőnek vagy a kivitelezőnek kellene állni a felújítás anyagi terheit. Végül 2012 szeptember 1-jével bezárt az Aquantis, amelyet végül a bebukott beruházást finanszírozó CIB Csoport visszavett az önkormányzattól. A fürdő homlokzatán továbbra is az Eladó molinó fogadja az esetleges látogatókat.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!