Hírek

2015.12.01. 16:06

Fedezzenek fel új édes ízeket! Megjelent a PLT legújabb recepteskönyve

Dunaújváros – Receptet beküldőink a házias süteményekről mindent tudnak. Nem véletlen, hogy a pohárkrémekről keveset szólnak, a rétesnyújtásra viszont örömmel vállalkoznak.

Körmendi Erzsébet

A Pannon Lapok Társasága (PLT) legújabb receptes kötete a Desszertek könyve 2., amelynek már a címe is hirdeti: imádjuk az édességet. A vasárnapi ebéd harmadik fogása, a sütemény, a rétes, a muffin szinte elmaradhatatlan, illetve szinte kötelező a sós mellé édeset is kínálni, ha vendég érkezik a házhoz. Nem véletlenül számítanak a PLT sikerköteteinek a receptgyűjtemények, amelyek előfizetőink kedvenceinek legjavát tartalmazzák. A DH olvasói által beküldött receptek közül kilenccel találkozhatunk a Desszertek könyve 2. oldalain. Aranyos Imréné (Dunaújváros), Baksa Boglárka (Nagyvenyim), Beleznai Zsuzsanna (Perkáta), Domonyik Józsefné (Dunaújváros), Katona Mihályné (Baracs), Kerlang Ferencné (Előszállás), Szabó Józsefné (Nagyvenyim), Talpai Tiborné (Baracs) és Virág Kata (Dunaújváros) fantasztikus tortáit és süteményeit imádják a családtagok, az ismerősök.

Hátul balról: Virág Kata édesanyja Virágné Berényi Katalin, Beleznai Zsuzsanna, Domonyik Józsefné, Baksa Boglárka édesanyja Horváth Mária Magdolna. Elöl balról: Szabó József, Szabó Józsefné, Aranyos Imréné, Katona Mihályné, Kerlang Ferencné

A recepteskönyvben szereplőket köszöntötte Várkonyi Zsolt, a Dunaújvárosi Hírlap lapigazgató főszerkesztője, és mindenkinek átadott egy ajándék könyvet. Külön köszöntötte Aranyos Imrénét, valamint Baksa Boglárkát – helyette édesanyja érkezett –, ők először küldtek nekünk receptet, és vettek részt a könyvbemutató ünnepségünkön. Főszerkesztőnk azt kívánta: forgassák jó szívvel a kötetet, és próbálják ki egymás bevált, kedvelt receptjeit, fedezzenek fel új édes ízeket!

Aranyos Imréné régen gyakran vitt be a munkahelyére is süteményt, a recepttel együtt, mert a kolléganők első kérdése az volt, hogyan készül? A DH-ban olvasta a felhívást, és a beküldött meggyes kuglóf receptje bekerült a Desszertek könyve 2.-be. Az évtizedekkel ezelőtti vajas krémeket elfelejthetjük. Kerlang Ferencné Nusi néni szerint először a falusi lakodalmakban kezdtek főzött krémet alkalmazni, mert a vajas folyt és könnyen romlott a nyári hőségben, később a családon belül is egyre inkább ezek a könnyebb, krémesebb, tejszínhabbal lazított változatok lettek kelendők. Receptbeküldőink a hagyományos ízeket – például a zserbót, a linzert, a hatlapost – kedvelik. Ám Domonyik Józsefné szerint mindig kell otthon lenni egy doboznak, amelyben házi keksz van, ami kávé, tea mellé kiváló, ha váratlan vendég érkezik. Katona Mihálynétól megtudjuk: saját kezűleg nyújtja a rétestésztát, úgy ahogyan az anyja és a nagyanyja is tette annak idején. Imádják a muffinokat is, mert gyorsan elkészül, jut a szomszédoknak, és hamar elfogy. A PLT legújabb könyvében a rétesek, piték, muffinok, palacsinták, poharas desszertek mellett aprósütemények, kekszek, torták, kuglófok receptjeit is megtalálhatják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!