Hírek

2016.05.06. 17:10

Egész nap szólt a sziréna

Dunaújváros - Egyenruhás bábu őrizte a mentőállomás bejáratánál a 80-as évek végéig mentőautóként használt lengyel gyártmányú, puritán felszereltségű Nysa rohamkocsit pénteken, a mentőállomás nyílt napján.

Körmendi Erzsébet

1887. május 10-én alakult meg Budapesten az Önkéntes Mentőegyesület Kresz Géza fővárosi kerületorvos kezdeményezésére. Május 10-ét a szolgálat születésnapjává nyilvánították, ekkor ünnepeljük a Mentők Napját. Évtizedes hagyomány, hogy a mentők napjához legközelebb eső pénteken a dunaújvárosi mentőállomáson nyílt napot tartanak, hogy kedvezzenek az óvodásoknak, iskolásoknak.

Kun-Gerendás Rebeka felpróbálta a rendőrség bevetési felszerelését is Fotó: Zsedrovits Enikő

Persze hiába a gyermekcsalogató kínálat, a trambulin, az ugrálóvár, óriáscsúszda, vagy arcfestés, a szervezők mindent a szakmai rész miatt tesznek a kínálatba.

Ilyenkor ugyanis megtanulhatják, gyakorolhatják az újraélesztést, megismerkedhetnek a mentőautókkal, és természetesen azok személyzetével is. Ezzel egy kicsit közelebb tudnak kerülni a gyerekekhez és szüleikhez, remélve, hogy amikor baj van, akkor egy kicsit barátságosabban, ismerősként üdvözlik őket, ami mindenképpen segíti a helyszíni sürgősségi ellátást.

Látszik, hogy mentős családba született! Martinovics Mira már most tanulja az újraélesztést

Idén is mindent bevetettek. Egész nap szólt a sziréna, belülről is megnézhetővé váltak baleset nélkül is a mentőautók, kivonult a dunaújvárosi Vöröskereszt is, újraélesztés gyakorlásához használt bábukkal, melyek egyike-másika baba volt, és két zsák plüssfigurát osztottak ki a látogatók között. Persze voltak rendőrök is tesztlapokkal, mellénnyel, pajzzsal, gázálarccal, no meg a tűzoltók, akik kötéllel emeltek magasba.

A nyílt nap idén is sikerrel zárult, a gyerekek élményekkel telve tértek haza, amiben még a fagyinak is része volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!