Hírek

2017.05.26. 15:55

Elvághatatlan gyökerek és a lovas napok hagyománya - Országos Díjugrató Lovasverseny Tavasz-majorban

Az Országos Díjugrató Lovasversenyt 20. alkalommal rendezték meg a festői szépségű Tavasz-majorban május 20-án. Az "alapias vendéglátásra" szívesen érkeznek a versenyzők az ország távolabbi pontjairól, akár Sopronból is.

Szente Tünde

A falu hírnevét öregbíti tehát ez a lovasverseny, a közönség száma évről évre növekszik.

- Gyerekkoromban magam is versenyszinten lovagoltam. Az ezerkilencszázhetvenes években komoly lovasélet folyt itt, húsz versenylóból álló lovascsapattal - eleveníti fel a kezdeteket Méhes Lajos főszervező, az Arany János Mezőgazdasági Kft. vezetője. - Ezek a versenyek a nyolcvanas években megszűntek. Úgy vélték, hogy gazdaságtalan a lótartás, a mezőgazdaságot elözönlötték a gépek, a lóra már nincs szükség. A környéken szinte mindenütt felszámolták az állományt, ezzel gyakorlatilag megszűnt a lovasélet. A gyökereket azonban nem lehetett elvágni, sokakban, így bennem is megmaradt a lovak szeretete. Húsz évvel ezelőtt, az egykori csapatból néhányan megkerestek, hogy mi lenne, ha "buliból" csinálnánk egy versenyt magunknak?

Híre ment a füves-homokos pályának, amit a lovak kedvelnek, no és az alapiak szívélyességének, ami a vendégeket csábítja...

Rendbe tettük a hatvanas években létesített Tavasz-majori lovas pályát, aminek a helyére időközben erdő nőtt, így egy év kellett ahhoz, hogy használható állapotba kerüljön. Megmaradt a régi versenyistálló is. Már az első verseny sokkal nagyobb érdeklődésre tartott számot, mint amit reméltünk. Húsz-harminc startra gondoltunk, hatvan-hetven lett belőle.

A pálya egy évben egy alkalommal van erre a célra befogva, nagyon kellemes, homokos, és amellett füves, a ló szívesen ugrik rajta. Híre ment, és nem vált kérdéssé, hogy érdemes itt versenyeket rendezni. Megfogadtuk, hogy minden évben folytatjuk. Munkatársaimból és a lókedvelő támogatókból létrehoztuk a rendező stábot. Nosztalgiából állt szinte mindenki mellé, közben azt vettük észre, hogy eltelt húsz év. Az idő bennünket igazolt, a rendezvény jó, sok embernek nyújt örömet.

Pintér Tibor színész társaival remek hangulatot teremtett

A kulturális programok sorában a lovasnapon, miként az alapiak nevezik, helyet kapott a Nemzeti Lovas Színház, a Black Horse Country Club, a Löfan mazsorettcsoport, a Ten Dance Tánccsoport, valamint a Mezőföld Népi Együttes bemutatója.

- Óvodavezetőként dolgoztam az első verseny megrendezésekor. Feladatul jutott a kulturális programok megszervezése - emlékezik vissza Méhes Lajosné polgármester. - Kölcsönösen segítjük egymás munkáját: az önkormányzat, a kft. és a vadásztársaság. Összezárunk, mindenki mindenkinek segít. A mai világban nagy dolognak tartom, hogy ennyi ideje működik ez a kezdeményezés, és ennél is nagyobb dolog az, hogy szabadidejükben, anyagi juttatás nélkül teszi mindenki a dolgát. Ingyenes vendéglátásban részesülnek a versenyzők és a vendégek - ebben a gyönyörű környezetben.

A Pintér Tibor által vezetett Nemzeti Lovas Színház bemutatója gyönyörű lovakkal, fülbemászó dallamokkal kápráztatja el a közönséget Fotók: Szente Tünde

Nem csak az itt élőknek, hanem a környező települések lakóinak körében is rangos eseménynek számít az egész napos program. Közösségépítő, összetartó ereje vitathatatlan! Mindenkinek önzetlenül kell összeállnia a csapatban, nem csupán azért, hogy jól szórakozzon, hanem azért is, hogy a lovassport hagyományát tovább vigyék. S ha már az elődöket emlegetjük, olyan nevek jutnak eszembe, mint Dobrádi György, Bálint László és János, akik egykoron itt versenyeztek. Ugyan napjainkban drága sportnak számít, mégis úgy tűnik, ismét felértékelődik a családok számára a ló, és ismét társunkká válik.

Méhes Lajos (főszervező) és felesége (a polgármester) koordinálásában évről évre nagyobb érdeklődés övezi a rangos eseményt

A verseny fővédnöki tisztét látta el Varga Gábor országgyűlési képviselő, akinek a választókörzete a Dunától egészen a Balatonig terjed: - Minden egyes rendezvényre, ha csak tehetem, szívesen megyek, mivel óriási megtiszteltetésnek veszem a meghívást. Évről évre visszajárok, és elmondhatom, hogy én is ennek a csapatnak a tagja vagyok. Gratulálok a szervezőknek, kiemelten Méhes Lajosnak - aki a motorja két évtizede a népszerű eseménynek -, valamint a munkatársainak, és persze, a Fejér Megyei Lovas Szövetségnek. Egyébként is szívesen jövök Alapra.

A Mezőföldi Népi Együttes őrzi és átörökíti az alapi néptánc hagyományait

Egyrészt vannak itt rokonaim, másrészt a polgármester asszonnyal közösen és kölcsönösen az évek során annyi mindent már megoldottunk. Az alapiak ténylegesen a "szívem csücskébe" tartoznak. Itt járok el szinte minden nap, ráadásul a kisfiam kézilabdaedzője is alapi származású. A kézilabdasportnak erős hagyományai voltak errefelé. Az itt élő emberek nagyon kedvesek, nagyon szívélyesek, ennél rosszabb közösséget a körzetemben nem kívánok magamnak!

A kezdő lovak és lovasok stílusversenyét (B1a, B1b) nyitott ifjúsági verseny (B1c, B2) és a Bálint László Emlékdíj (B3) követte, azt pedig az Alapi Nagydíj (B4 kategória) zárta. A versenyszünetekben négyesfogat-hajtó bemutató Gosztola József vezetésével, aki a Sárbogárdi Lovas Klub elnöke - valamint népi fogathajtó bemutató, népművészeti játszóház és kirakodóvásár várta az érdeklődőket. A nap folyamán pónilovaglás és fogatolási lehetőség is kínálkozott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!