Hírek

2015.02.10. 20:30

A partra vontatott Botel Admirált szerdán elkezdik bontani

Dunaföldvár - A helyi vízisportkör egyesület nem tud tovább várni, ha szerda reggelig nem jelentkezik valaki a pénzzel együtt, hogy egyben megvegye, akkor szerdán elkezdik szétvágni a Botel Admirál nevű, egykoron Győr és Kenderes néven szolgáló hajót.

Gallai Péter

Mint január 22-i számunkban beszámoltunk róla: a hajó 1941-ben Németországban, a deggendorfi hajógyárban készült, majd 1942-ben több társával Magyarországra került, méghozzá több forrás szerint, mint Adolf Hitler Horthy Miklósnak szánt ajándéka. Itthon Kenderes néven kezdte meg pályafutását, majd 1944-ben a német csapatok Ausztriába vitték, ahonnan 1947 májusában tért vissza, ekkor gyorsan átkeresztelték Győrnek. 1977-ban egyik motorja megsérült, majd rá egy évre leállították, ekkor került a Dunaföldvári Vízisportkör Egyesület tulajdonába, s lett annak bázisa, s egyben azóta a város egyik jelképe. Azonban mára állapota oly mértékben leromlott, hogy például fenéklemezén keresztül folyamatosan ment bele a víz. A tízmilliós helyreállítást az egyesület nem tudta vállalni, s hiába kilincseltek, keresték meg még a német gyártócéget is, de a dunaföldvári önkormányzaton kívül nem sok segítséget kaptak. Így nem maradt más, mint a mindenki számára fájdalmas döntés: a partra vontatták, hogy szétvágják.

A hajó utolsó útja, amikor több évtizedes állomáshelyéről az egyik Jégtörő a strandhoz vontatta

Lapunk Süveges József egyesületi elnöknél arról érdeklődött, a cikkünk nyomán országos hírt kapott történetben van-e pozitív fejlemény, ugyanis a Botel még tegnap is érintetlen állapotban volt.

- Sajnos nincs, a tervek szerint ma délelőtt elkezdődik a hajó bontása, egészen a huszonötödik óráig vártunk, de tovább már nem tudunk! Megkeresések, ötletek ugyan bőven voltak, de pénzt már senki nem tudott adni. Még egy esély van, ha ma reggelig valaki be nem jelentkezik, de erre szinte semmi esélyt nem látok. Így nem maradhat, csak az, hogy szárazdokkba, Budapestre, vagy Komáromba vontassa egy hajó 1,3 millió forintba kerülne. Egyébként a bontás után egy homokos strandot adunk vissza a helyieknek, amellett, hogy a Dunához vezető lejárót már megcsináltattuk.

Süveges József hozzátette, az utolsó időszakban már annyi probléma volt a hajóval, hogy nem sok örömük volt benne. Ráadásul amióta nem őrizték, a tolvajok is megjelentek.

- Tudomásul kell venni, nincs tovább, de egy biztos, az egyesület szeretne egy új bázist, de ezzel kapcsolatban még semmit nem tudunk, hiszen ez függ attól is, mennyi pénzt kapunk a fémhulladék után. Már ha kapunk, hiszen a bontásnak, szállításnak is költsége van. Egy biztos: a hajókerék és a hajócsavar megmarad, hogy emlékeztessen majd a Botelre.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!