Hírek

2016.03.17. 18:03

Főként az egyedül élő öregemberek számítanak a bűnözők ideális célpontjainak

Dunaújváros - Sosem lehet eleget ismételni a figyelmeztetést: ne higgyünk el mindenkinek mindent!

Pekarek János

Az Esze Tamás utcai nyugdíjas klubban tartott előadást az idősek meghívására csütörtökön kora délután Szentes Mariann rendőr alezredes, a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság bűnmegelőzési alosztályának kiemelt főelőadója. Mint az érdeklődő mintegy másfél tucat embernek (többségükben hölgyeknek) elmondta: szeret ilyen kis közösségekbe járni, mivel itt mindig nyitottak és őszinték az emberek.

Ahogyan előadásának további részeiből kiviláglott, ez a tiszteletreméltó erény nem mindig hasznos! Az idősek a beléjük nevelt és megrögződött tisztelettel közelítenek másokhoz, és azt hiszik, hogy ez viszonzásra talál. Sokszor igen, de közel sem mindig!

Az alezredes előadásában felhívta a figyelmet arra, hogy nem árt, sőt: kifejezetten javallott egy kis egészséges bizalmatlanság másokkal, főleg idegenekkel szemben. Hiszen az idősek életkoruknál és fizikai állapotuknál fogva sokkal veszélyeztetettebbek az átlagnál! Főként az egyedül élő öregemberek számítanak a bűnözők ideális célpontjainak, akik nem sajnálják a fáradságot, s mielőtt megkörnyékeznének valakit, sokszor adatokat gyűjtenek róla a szomszédoknál, környékbelieknél érdeklődve és barátságosságot színlelve. Másszor pedig rendszeresen követik kiszemelt célpontjukat, kilesik, mikor és merre jár vásárolni, kikkel áll szóba.

Néhányan az Esze Tamás utcai fórum résztvevői közül. Mindig ilyen gyanakvónak kellene lenni!

Vagyis: többnyire személy és vagyon elleni bűncselekmények célpontjai lesznek az idősek. Elsősorban a trükkös lopások szedik köreikben áldozataikat. Ilyenkor az elkövető igyekszik megnyerni az idős ember bizalmát, aki sokszor maga is elősegíti a bűncselekmény sikerét. Mégpedig: hiszékenységével! Ez talán a legnehezebben leküzdhető sértetti közrehatás.

A trükkös tolvajok rendszerint jó megjelenésű, behízelgő modorú fiatalok, férfiak, néha nők. Hivatalos személynek próbálják kiadni magukat, akik az önkormányzattól jöttek, nyugdíjat vagy segélyt hoznak, esetleg valamelyik szolgáltatótól: a vízműtől, a gáz- vagy a villanyóra leolvasása miatt jöttek.

Figyelem! Az alezredes megerősítette: ezeknek a valóban hivatalos személyeknek először is igazolniuk kell magukat - és érkezésüket az önkormányzat vagy a szolgáltató cég előre bejelenti levélben! Senkit nem szabad beengedni a lakásba ezzel a szöveggel! Manapság elsősorban a lakások energiatanúsítványának kötelező elkészítésére hivatkozva próbálnak a lakáson belülre kerülni a csalók, pénzbüntetés kiszabásával fenyegetőzve.

Ellenük lehet az egyik megfelelő védekezés: majd a fiam elintézi, egyébként is őt várom!

Otthon, a lakás küszöbén, ugye: nem veszünk semmit, nem írunk alá semmit, nem engedjük, hogy valaki idegen nálunk várja meg a szomszéd Piroskát. Az ajtót mindig (mindig: akkor is, ha otthon vagyunk!) zárva tartjuk, a földszinti ablakra rácsot szerelünk. Csak azt az ablakot nyitjuk ki szellőztetéskor, ahol éppen ülünk: még az emeleten is! Az ajtón biztonsági zárunk van, lánccal, belülről egy faék sem árt a közelében. Ha több napra elmegyünk otthonról, akkor a szomszédot megkérjük, hogy rendszeresen ürítse postaládánkat, időnként kapcsolja fel a villanyt, húzza el a függönyt. Telefonon nem adunk ki semmilyen adatot - és nem hisszük el, hogy unokánk bajba került, hanem visszahívjuk őt. Bevásárláskor pedig a pénztárcát és a lakáskulcsot nem tesszük a szatyor tetejére, tolvajok kézügyébe!






Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!