Hírek

2015.03.04. 15:20

Egészségfelmérés - Dunaújvárosban is

Dunaújváros - Az országos felmérés részeként Dunaújvárosban is egészségkommunikációs kérdőíveken gyűjtik össze az adatokat, amelyeket később kiértékelnek.

Körmendi Erzsébet

Az egészségkommunikációs felmérés célja a lakosság egészségkultúrájának vizsgálata. Sokakra jellemző az egészségtelen életmód: a kevés mozgás, a helytelen táplálkozás, a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás, a stressz fokozott jelenléte a hétköznapokban - ez tény.

A reprezentatív felmérés kérdéseire 10 ezer felnőtt az otthonában és 12 ezer tanuló az iskolájában válaszol a kérdésekre, amelyek a válaszadók egészségére és az egészséggel kapcsolatos ismereteire, valamint a médiafogyasztási szokásaira vonatkoznak.

Rendszeres testmozgással nagyon sokat tehetünk egészségünkét - erre hívták fel a figyelmet a kocogónapon résztvevők is
Fotó: Ady Géza

A válaszok értékelése alapján az egészségért felelős szervezeteknek lehetősége nyílik megalapozott és hatásos egészségkommunikációt folytatni, amelynek hatására fejlődhet a hazai egészségkultúra, általánossá és természetessé válhat az egészséges életmód és az ország lakosai egyre nagyobb részt vállalhatnak környezetük egészségesebbé formálásában.

A felmérés elő- és fővizsgálatból áll. Az elővizsgálat februárban volt mindkét korcsoportban, és az abban résztvevők válaszai ugyanúgy benne lesznek az eredményekben, mint a fővizsgálat válaszai, amely március 7-től május 6-ig tart a felnőttek esetében, március 2-án kezdődött és április 17-ig tart a diákoknál. A felmérésbe bekerült 5., 7. és 9. évfolyamos tanulók tanítási óra alatt töltik ki a kérdőívet. A részvétel önkéntes, a diákok esetében kizárólag szülői beleegyezés esetén történik. A felmérésbe bekerült iskolák és felnőttek tehát minden esetben külön tájékoztatásban és felkérésben részesülnek a kérdezés megkezdése előtt. Az Országos Egészségfejlesztési Intézet biztosítja, hogy a kérdésekre adott válaszok alapján senki nem lesz beazonosítható, minden információt titkosan, a hatályos jogszabályoknak megfelelően kezelnek.

A kutatás eredményeiről várhatóan 2015. júliusában készül egy gyorsjelentés, amely röviden ismerteti a legfontosabb adatokat, eredményeket. A kutatás eredményeit részletesen bemutató elemzés 2015. októberében lesz elérhető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!