Hírek

2017.02.17. 18:20

Egészségügyi önrendelkezés

Dunaújváros - Szerdától (február 15-étől) digitálisan rendelkezhetünk egészségügyi adatainkról az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT, Tér) digitális önrendelkezés alrendszerében.

DH-információ

Ez egy felhőalapú kommunikációs tér, amely a magyar egészségügy - beleértve a kórházi, a járóbeteg- és a háziorvosi ellátást, valamint a gyógyszertárakat is - egységes alapokon nyugvó elektronizálását teszi lehetővé a jelenleg elérhető legmodernebb és legmagasabb biztonsági fokozatú informatikai struktúrában.

A digitális technológia az előzetes bejelentkezést már segíti

A lakossági weboldalon (www.eeszt.gov.hu) lehet belépni a térbe. A belépés az ügyfélkapus belépési azonosítóval és az érvényes tajszámmal történik. Ez garantálja, hogy mindenki csak a saját adataihoz férhet hozzá. Ha valakinek nincs ügyfélkapus belépője, akkor a kormányablakoknál is rendelkezhet személyesen egészségügyi adatai hozzáférhetőségéről. Az önrendelkezés során több lehetőséget kínál fel a rendszer. Aki indokoltnak érzi, különböző korlátozásokat határozhat meg az adatokat lekérőkre, és a saját adatai hozzáférhetőségére vonatkozóan, a teljes tiltásig bezárólag.

Jó tudni, hogy az adatokhoz csak megfelelő jogosultsággal férhetnek hozzá a kezelőorvosok. A különösen érzékeny adatokat, mint például a nemi betegségre, pszichiátriai kórképre vonatkozóak, csak a szakterület orvosai láthatják.

Azzal sem árt tisztában lenni, hogy a tiltások miatt épp a betegek biztonságát szolgáló EESZT-szolgáltatásokat nem tudják használni a kezelőorvosok, így nem férnek hozzá a korábbi betegellátással, aktuális gyógyszerezéssel kapcsolatos adatokhoz.

Az EESZT csak éles indulásától kezdve tárolja majd az adatokat, az ellátók számára várhatóan 2017 novemberétől lesz kötelező a csatlakozás, így a korábbi információk becsatornázására nincs lehetőség.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!