Hírek

2013.12.20. 18:05

Kiváló szakemberek munkáját ismerték el Dunaújváros Egészségügyéért-díjjal

Dunaújváros - Dr. Kókány Ágnes gyermekorvos, dr. Palaczk Ilona felnőtt háziorvos és a kórház vértranszfúziós osztályának munkáját ismerte el a közgyűlés Dunaújváros Egészségügyéért-díjjal.

Körmendi Erzsébet

Dr. Kókány Ágnes 1974-ben kapta meg orvosi diplomáját, és 1975 februárjában érkezett a dunaújvárosi Kórház- Rendelőintézet Gyermekosztályára. Az előírt tanfolyamok, gyakorlatok teljesítését követően 1979-ben tett szakvizsgát csecsemő- és gyermekgyógyászatból. Szakmai tudását, elhivatottságát az alapellátásban kamatoztatta, mivel a szakvizsgát követően körzeti gyermekorvosi munkakörre váltott. Az orvos-beteg kapcsolatban olyan együttérző, megnyugtató magatartást tanúsít, ami segíti a kisbetegek vizsgálatát, gyógyulását. Az aggódó hozzátartozók a doktornő jelenlétében megnyugszanak, mivel látják, hogy gyermekük biztos kezekben van. A gyermek állapotáról a tájékoztatást a laikus számára is érthetően, nyugodtan végzi. A beteg gyermekek gyógyulásának minden fázisát követi, még adott esetben a kórházban is.

Fotó: Ónodi Zoltán

Dr. Palaczk Ilona negyven éve dolgozik Dunaújvárosban orvosként. Először a Dunaújvárosi Kórház II-es belgyógyászati osztályán, majd 1979-től felnőtt körzeti orvosként. Egy időben a 26. Állami Építőipari Vállalat üzemorvosaként is tevékenykedett. Immár 20 éve vállalkozó háziorvos. Szakmai tudásával, példamutató lelkiismeretességével, alaposságával széleskörű elismertséget szerzett. Áldozatkészségéért, önzetlenségéért tisztelik és szeretik. Mint belgyógyász szakorvos nem jelent neki gondot, ha késő este nála cseng a segítséget kérő telefon. A továbbképzések újszerű eredményeit, a lézer és a természetgyógyászat lehetőségeit is alkalmazza napi munkája során.

A Szent Pantaleon Kórház vértranszfúziós osztályának alapjaként Dunaújvárosban 1953-ban teremtették meg annak a lehetőségét, hogy az önként jelentkező véradóktól vért vegyenek. A dunaújvárosi vérellátó munkatársai rendkívüli körültekintéssel, alapossággal, magas szintű szakmai tudással és nagyfokú teherbírással végzik munkájukat. Dunaújváros különböző helyszínein, iskolákban, és a környező vidéki településeken a véradások keretében az önkéntes és irányított véradásra jelentkező donorokat fogadják, tájékoztatják, rögzítik az adataikat, kivizsgálják és felügyelik őket a mintavételt követően.

Az adminisztrációt követően eljuttatják a mintákat az Országos Vérellátó Szolgálat központjába. Ők fogadják az autotranszfúzióra és a terápiás vérvételre jelentkező betegeket, működtetik a vérdepót, mely adott mennyiségű és különböző vércsoportú vérkészítmények tárolását és koordinálását jelenti, valamint az országosan egységes donorprogramot is. A véradók kivizsgálásán és vérvételén túl közel 40 ezer járóbeteg és 16 ezer fekvőbeteg vizsgálatát végzik, ami 250 ezer vizsgálat elvégzését jelentette az elmúlt évben. Rendkívül sokrétű és összetett a tevékenységük, ezért nehéz felsorolni valamennyi részelemét.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!