Hírek

2015.03.24. 16:55

Égetni csak szépen, szabályozottan...

Március 5-től él az új szabadtéri tűzgyújtási szabályozás, melynek egyik részeként tilos belterületen szabadtéri égetést végezni, kivéve, ha azt más helyi jogszabály - önkormányzati rendelet - megengedi.

Horváth László

Alább írásunkban a városkörnyéki települések szabadtéri tűzgyújtási szabályait szemléztük.

Mezőfalván - fertőzés esetén - külön jegyzői engedéllyel lehet kerti hulladékot égetni október 1-jétől április 30-ikáig, 8 és 18 óra között. Az utcai vízelvezető árkokban viszont mindenkor tilos tüzet rakni! A problémás eseteket rugalmasan kezelik, tehát a figyelmeztetés az első következmény. A falut elborító füst megelőzésére az önkormányzatnál elhelyezhető a nyesedék és a kerti venyige, a begyűjtött mennyiség az intézmények faapríték-tüzelő berendezésében hasznosul.

A mezőfalvi kertekben még sokan nem alkalmazkodtak a megváltozott szabályokhoz... Fotó: Horváth László

Baracson évszaktól függetlenül kedden és csütörtökön, reggel hét és este hét közötti időszakban égethetnek a kerttulajdonosok. A panaszok, bejelentések esetén először békés megoldással igyekszik az önkormányzat a figyelmetleneket jó útra téríteni.

Nagyvenyimen szintén a helyi rendeletet kell figyelembe venni az égetéssel történő megsemmisítéskor. Hétköznapi időszakban április 1. és szeptember 30. között 18-tól 20 óráig, október 1. és március 31. között 16-tól 18 óráig lehet elvégezni a megfelelő tűzrendészeti és levegőtisztasági szabályok betartása mellett. Az égetési tevékenységet hamuállapotig kell folytatni, majd az égetés végén a füstölést meg kell szüntetni.

Kisapostagon a hét pénteki napja van kijelölve rőzse, falevél, venyige és egyéb kerti hulladék égetésére. A kirívóan súlyos kihágásokkal, bejelentett esetekkel szemben itt is toleranciával, de kellő határozottsággal lépnek fel.

Rácalmáson is helyi rendeletben szabályozták a kerti hulladékok égetésének rendjét. Eszerint a helybéli kiskert tulajdonosoknak és telkesgazdáknak tíz napjuk van a tüzeskedésre: február, március, április, október és november utolsó csütörtökén és péntekén. Az önkormányzat, gondolván a rossz időre, esőnapnak jelölte ki a következő csütörtököt és pénteket.

A szemlézett példákban jól látható, minden településen van megoldás a komposztálhatatlan kerti hulladék megsemmisítésére, de csak a helyi rendeleteknek megfelelően. Érdemes az önkormányzatoknál érdeklődni a szabályozásokról!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!