Hírek

2014.02.19. 12:35

Egy országos pályázat nyertesei lettek a dunaföldvári iskolások

Gyermekkorunkból az marad meg, amit élményként élünk át, e kor három alappillére a játék-mese-mozgás. Mindháromra szükség volt abban az országos pályázatban, amelynek győztese a Beszédes József Általános Iskola 2/a. osztálya lett.

L. Mészáros Irma

A dunaföldvári csapat meséje, „A fene vigye el!” nyerte meg a Játszóvilág alapítvány Mesefaragó országos pályázatát, amely óvodásoknak és kisiskolásoknak szólt. A győztes osztálynál tett látogatás alkalmával arról faggattam a gyerekeket, miért volt jó részt venni a pályázaton.

– Mert lehetett izgulni! Mert jó buli volt! Mert sokat báboztunk! Mert nyertünk! – sorjáznak a kisdiákok válaszai a hangulatos teremben. Egyik fiúcska szelíden mosolyog. Ő is büszke, az anyukájára is. Mint megtudom, Cseh András édesanyja találta a felhívást és ő szólt az egyik pedagógusnak.

Az osztály, első sor balról: Tringer Krisztina, Csepeli Dalma, Rusznyák Vivien, Kuti Anna, Polgár Katalin, Maronyai Gréta. Második sor: Bell Ryan, Nyári Márkó, Nyuli Milán, Cseh András, Weisz Laura, Szabó Márton. Harmadik sor: Tóth Kristóf, Szabó Patrik bal oldalon, Velics Martin jobb oldalon. Áll: Gogarten Philipp, Sas Gábor, Stingli Péter, Markovics Ádám, Pribék Tamás, Seier Barnabás, Maronyai Zalán, Pápa Ákos, Lénárt István. Pedagógus: Béres Lászlóné (b) és Lengyel Judit, köztük Kovács Emese, Radnóti Blanka a JátszóvilágtólFotó: a szerző

– A huszonnégy fős osztálynak éppen megfelelt a tizenkét karakter, azaz szereplő – kezdte Lengyel Judit, az osztály magyartanára. – Ezért döntöttünk úgy, hogy mindegyikhez két gyerek tartozik: az egyik mozgatja, a másik pedig hangot ad neki.

Döntöttünk? Mindig többes számban fogalmaz – tettem fel neki a kérdést. – Igen, közös elhatározás volt. A gyerekek megszavazták, hogy vegyünk részt a pályázaton. Kitaláltuk, hol és mit cselekedjenek a figurák, a jellemvonások adva voltak. A történet alakulásába beleszőttem a gyerekek ötleteit, mondatait, tehát a szövegírás is kollektív munka volt. Ez így lett a mi mesénk! Azaz személyesen az ő munkájuk, meséjük. Ez a személyes érintettség mindig nagyon fontos, a szakemberek ezt nevezik motivációnak. Így délutánonként aktív tevékenykedés kezdődött, a kellékeket, a díszletet is együtt alakították, készítették.

Azonban majdnem kicsúsztak a határidőből, mert hosszú út vezetett odáig, hogy a videófelvételen is megszólalhatott a Fene vigye el! című mese főszereplője. Izgalmas időszak volt ez tanárnak, gyereknek egyaránt. Pedig a második szakasz csak ezután kezdődött, hiszen a pályázatra beérkezettek közül a zsűri a legjobb három közé választotta a dunaföldváriak alkotását. Ezután a Játéksziget csapata Földvárra érkezett, velük közösen készítették el a fejbábokat.

Innentől a másik tanárnőé, Béres Lászlónéé és a szülőké volt a főszerep, ugyanis szavazatokat kellett gyűjteni az internetezők körében. Igazi szülői szervezkedés, kampány folyt a világhálón, s a város közösségi oldalain. És sikerült, ők nyerték meg a pályázatot támogató játékforgalmazó kétszázezer forint értékű készségfejlesztő csomagját. S azóta különleges hely a játéksarok a teremben, hiszen sokkal több érdekes tevékenységgel tölthetik az egésznapos tanítás során a pihenőidőt, mint korábban. Ahogy a beszélgetés végén a gyerekek belevetik magukat a játékba, már tudjuk, megdolgoztak érte, s azt is megértjük, miért érzik úgy, hogy büszkék lehetnek.

Önmagukra, a pedagógusokra, de a szülőkre is, akik szintén csapattá szerveződtek a hetek folyamán. A pályázat felejthetetlen élmény volt a gyerekeknek, közben fejlődött kommunikációs, szövegértési és alkotási készségük, memóriájuk, szókincsük, mozgásuk. Tanulták az együtt munkálkodást és a felelősségvállalást. Mindazt, amik nélkül az álmok később is nehezen válhatnának valóra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!