Hírek

2015.03.27. 19:19

Megszólalnak a rendőrök a szerencsésen zárult autós üldözésről

Dunaújváros - Megszólalnak azok a rendőrök és polgárőr társuk, akik Kunszentmiklósig üldöztek két tolvajt, akik előzőleg gumiabroncsokat loptak és menekülésük közben, akár az akciófilmekben, ezekkel dobálták őket.

Gallai Péter

Egy biztos, a hajszában résztvevőknek minden tapasztalatára, de leginkább hidegvérére szükség volt a sikeres elfogáshoz. A dunaújvárosi kapitányságon dolgozó Bak Róbert főtörzszászlós azt mondja, szerencsére nem mindennapos, hogy lőfegyvert kell használniuk, általában az is jobb belátásra bírja a bűnözőket, ha ezt kilátásba helyezik. Arra a kérdésre: ilyenkor menet közben megfordul-e a fejében, hogy komolyabb baja is lehet, így válaszolt:

- Igazából mindig csak a következő lépésen kellett gondolkodni, mindenképpen az volt a cél, hogy elfogjuk őket. Azon csak utólag töpreng az ember, hogy milyen veszélyes szituáció részese volt. Volt benne részünk, hiszen menet közben az elkövetők a furgon rakteréből a gumikat hajigálták elénk, miközben már jóval száz kilométeres sebesség felett jártunk, így próbáltak időt és egérutat nyerni - teszi hozzá, aki kollégáival a Pentele hídon még nagyobb tempóval folytatta a hajszát.

Korik Balázs polgárőr, Forgó Balázs zászlós (Kunszentmiklósi Rendőrkapitányság), Kőkuti Krisztián zászlós , Bak Róbert főtörzszászlós és Pusztay Márk főtörzsőrmester
Fotó: Ady Géza

Kőkuti Krisztián zászlós szerint az autós üldözéseknél a filmek rendszerint túloznak, de jelen esetben a valóság nem állt távol attól, amit mondjuk a Cobra 11-es sorozatban láthatunk.

- Három járművel követtük a tolvajokat, akik talán szintén a tv-ből merítve, mindent kidobtak elénk, ami a kezük ügyébe került, ezért összehangoltan kellett mozogni aktív szlalomozás közben, nehogy eltaláljanak, ugyanis ekkora tempónál komoly bajba kerülhettünk volna. A rutin és a tapasztalat is fontos egy ilyen helyzetben, de leginkább hidegvérre van szükség.

A menekülőket Kunszentmiklósnál - ahol már a helyi kapitányság kollégái is besegítettek - egy vasúti átjáróban elhaladó vonat állította meg, ám a tetteseknek eszük ágában sem volt feladni, s kitörtek az őket körülvevő járőrautók gyűrűjéből úgy, hogy a közben kipattanó egyenruhásokat is el akarták ütni.

Az első figyelmeztető lövés ekkor dördült, majd annak eredménytelensége után Bak Róberttel együtt célzottakkal lőtték szét a teherautó abroncsait, ami hamarosan mozgásképtelenné vált, így végül kattanhatott a bilincs a gyalog menekülni próbáló két férfi kezén.

A zászlós kiemelte: őket érő támadás első a saját testi épségük védelme, s egy tágabb tudatállapot kell, hogy mérlegelve és a szabályok adta lehetőségek között használják pisztolyukat. Az elismerésről szólva azt mondta, megtisztelve érzik magukat, de az ember ilyenkor csak azt teszi amire felesküdött, hogy rendőrként viselkedhessen.

Korik Balázs 2007 óta a Pannon polgárőrség tagja és Kőkuti Krisztián szinte állandó járőrtársa. Volt már, hogy ketten intézkedtek több elkövetővel, akár tíz fővel szemben is, de ilyen zűrös helyzetben még nem volt. Menet közben bennem is dolgozott az adrenalin, hogy minél előbb fogjuk el őket, mert nem csak a mi, hanem más közlekedő testi épségét is veszélyeztették, ennek minél előbb véget kellett vetni. Előnyünkre vált, hogy szerencsére az 51-es utat és környékét jól ismerem, így tudtam időben szólni, illetve rádión jelezni, ha rossz útszakasz, vagy veszélyes kanyar következett.

A rendőrök azt mondták, ez a hivatásuk, de egy civilnek is lehet ez, vetettük fel Balázsnak: - A közbiztonság javítása szerintem közös ügye kell legyen rendőrnek, polgárőrnek, de az állampolgároknak is. Egy ilyen jutalom pedig csak megerősíti ebben az embert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!