Hírek

2016.12.12. 19:10

Egy csillényi barátság - Több mint háromszáz baracsi ember külföldön

Baracs - A baracsi Francia Parkban múlt héten avatták a község legújabb jelképét, a francia Montois la Montagne testvértelepülésről érkezett csillét.

Horváth László

- 1995. február 22-én látogatott először francia küldöttség Baracsra. Akkor még nem sejtettük, hogy miként alakulnak majd a kapcsolatok - elevenítette fel a kezdeti időket Kocsis Sándor, a Francia-Magyar Baráti Kör vezetője. A családok, intézmények közös ismerkedését tűztük ki célul, amit immáron két évtizede sikeresen teszünk. A kapcsolat keretén belül több mint háromszáz baracsi ember láthatott nagyvilágot, utazhatott testvértelepülésünkre, illetve eljuthatott rövid időre Párizsba is. A hosszú idő alatt számos kulturális és sporttalálkozó jött létre, ahol különböző világnézetű és életvitelű emberekkel ismerkedhettünk össze. A baracsi példa jó hatással volt régiós kapcsolatainkra is, hiszen Perkáta, Iváncsa bevonásával egy ideig hármas kötelékben ápoltuk összeköttetéseinket - osztotta meg lapunkkal a kapcsolat rövid történetét Kocsis Sándor. Az átadás ünnepi köszöntőjében Várai Róbert, Baracs polgármestere hozzátette, a csille ötlete szintén egy baráti találkozó alkalmával merült fel, amikor Franciaországban tett látogatáskor sok község határában láttak ilyen alkalmatosságot kiállítva. - Szeretnénk, ha az emberek foglalkozásai, a polgárainak közeledése tárgyiasan is megjelenne. Mindkét településen az emberek élete vasércbányászattal összefüggő, kohászati ipari környezethez kapcsolódik, így a közös jelkép Baracson is kifejezi az ott élők kemény munkáját.

Képünkön Serge Delattre, a francia küldöttség vezetője, Kocsis Sándor, a Francia-Magyar Baráti Kör elnöke, a tolmács, Clause Silvana, Montois la Montagne alpolgármestere, és Várai Róbert, Baracs polgármestere adták át a falunak a barátság csilléjét a közelmúltban, a Francia parkban Fotó: Horváth László

A helyi történelem emlékei között a Széchenyi telepet említette a polgármester, ahol hasonló csillét tologatva készültek az épületek. A hivatalos köszöntőkben Serge Delattre, a tizenkét fős francia küldöttség vezetője is kiemelte a baráti kapcsolatok fontosságát, a két település hasonló helyzetét, és az együttműködés további folytatását. Az egyhetes vendégeskedés során ismerkedési fórum, civil szervezetek meglátogatása - ahol a francia Mikulás is tiszteletét tette -, s a környező településeken tett kirándulás szerepelt a magyarországi programban. A leírások szerint egy csille űrmértéke 0,6-0,8 köbméter. A baracsiak most kiállított csilléjébe több mint húsz év barátság, kapcsolat is belefért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!