Hírek

2013.01.31. 09:16

Egy elkedvetlenítő összefoglaló Újvárosból

Dunaújváros – Körbesétáltunk tegnap a belvárosban, szemügyre véve a bezárt vagy kiadó üzlethelyiségeket. A legforgalmasabb helyeken összesen huszonkét ilyen vállalkozást láttunk.

Pekarek János

Még működik a Vasmű út- Babits utca sarkán álló ruházati üzlet (a köznyelv szerint: a kínai turkáló) – de a kirakatban már ott a tábla: "Kiadó!" Bevalljuk, e ténynek erős inspiráló hatása volt ránk. Elvégre ritka, hogy kínai kereskedők föladjanak egy helyet. Ezért is vágtunk bele rövid körutunkba tegnap kora délután.

Csak a belvárost, a Vasmű út – Építők útja – Szórád Márton út – Dózsa György út által határolt területet jártuk körül. Itt is csak a cégéreket és portálokat néztük: ha egyértelműen zárva volt az üzlet, avagy működött, de rajta díszelgett a kiadó felirat: akkor megjegyeztük. Nem ellenőriztük a pincehelyiségekben, la-kásokban, lépcsőházakban, vagy más utcákban működő vállalkozások itt elhelyezett tábláit, hogy működő céget jeleznek- e? Továbbá nem törődtünk a kocsmákkal, szerencsejáték-helyiségekkel. Ugyanis nem akartuk eldönteni azt a vitát, hogy ezek bezárása káros, avagy hasznos-e a társadalomra nézve?

Bezárt üzleteink sorából nem hagyhatjuk ki az élményfürdőt sem, bár az némiképp más műfaj (Fotó: Vohlmann György)

Hát, akkor... Vasmű út, számítástechnikai üzlet: egyharmada látványosan üres. Vasmű út, a főutca vége: kis élelmiszerbolt, majd turkáló: teljes egészében üres. Vasmű út-Építők útja sarok, munkásszálló földszintje, korábbi hitelközvetítő, most rendezvényszervező: zárva. A Vasmű úton számos bodega működött egykor üzletként. Kettő nyoma látható: egy szendvicsárusé és egy könyvárusé. Mindkettő megszűnt rég, helyükön semmi.

Építők útja: egy elhanyagolhatóan kicsiny, félreeső, érdektelen kis üzletecske, az úgynevezett élményfürdő. Zárva, sőt: eladó (sales). A benne működött fodrászattal, kozmetikával, büfével, több más helyiséggel egyetemben. Piac tér: a robogóboltnak nyoma sincs, már a helyén nyílott használtruha üzlet is megszűnt, a hely zárva. Táncsics utca sarok: Outlet üzlet, megszűnt, helyén semmi. (A telefonbolt helyén legalább pecsenyesütő működik.)

A Vasmű úti egykori illatszerüzlet, ami majdnem a városalapítástól működött... (Fotó: Vohlmann György)

A Piac téri szolgáltatóház emeletén ritkaság: egy politikai párt helyiségének felirata mellett is ott a tábla: "Kiadó"... Kiadó a piacon egy korábbi magyar termékeket áruló üzlet helyisége, és kiadó egy volt biztonságtechnikai vállalkozás boltja is. Túloldalt, a Szórád Márton úton zárva és kiadó az egykori Árvarázs diszkont. A Szórád és a Dózsa György út sarkán, a buszmegálló mellett (!) megszűnt a szendvicsbolt, szemben egy rendezvényszervező. Ahogyan a Dózsa út új oldalán a Vitamin Bázis is megszűnt, mellette a sarkon egy divatbolt ugyancsak.

Az úgynevezett butiksoron bezárt egy ajándéküzlet, egy újabb divatbolt, egy megállapíthatatlan jellegű butik, s kiadó egy másik. Átadó egy táska-ajándék-bizsu- trafik bérleti joga. Az Irodaházban kiadó a még működő sportbolt, zárva rég az illatszerüzlet, és hosszú évek óta a volt Modellház, későbbi patika. S valami azt súgja, hogy ezekért a helyekért nem is tülekednek...

 

Nagyon sajnálatos kép

Megkérdeztük a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara elnökét is arról, amit tapasztaltunk. Árnyalta a képet, de még így sem jó...

– Az általános helyzet, vagyis az, hogy a helyi vállalkozások közül sok bezár, nagyon sajnálatos képet fest a kiskereskedelem, a szolgáltatások állapotáról, a vállalkozások üzleti és tőkeerejéről, de leginkább a vásárlóerőről – mondta lapunknak tegnapi, üzlethelyiségeket szemrevételező körsétánk eredményét meghallgatva Králik Gyula, a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

Králik Gyula hozzátette: több esetben lehetséges, hogy egy rossz üzleti modell, elhibázott beszerzési vagy üzletvezetési stratégia, esetleg pazarló gazdálkodás okozza a vállalkozás lehetetlenné válását, tönkremenetelét. Azonban a kereskedelmi kamara tapasztalatai azt mutatják, hogy még ezekben az esetekben is elképzelhető lehetne a további működés, ha a kiskereskedelmi forgalom élénkebb lenne.

– Mindenképpen sajnálatos, hogy az üzletek bezárásával helyi munkahelyek szűnnek meg – mondta a kamarai elnök. Mint hozzáfűzte: mindenképpen rossz a helyzet. A kis cégek, üzletek sorsa Dunaújváros gazdaságára is hatást gyakorol.

– Azzal a ténnyel kell szembenéznünk, hogy a vásárlóerő csökken! – szögezte le Králik Gyula.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!