Hírek

2016.11.08. 21:20

Több száz érdeklődőt vonzott a keddi oktatási és képzési bemutató

Dunaújváros- Immáron tizenhetedik alkalommal várta tegnap pályaválasztási nap az érintett diákokat - ezúttal az egyetemen. A pályaválasztás előtt álló diákok és az őket támogató szülők komoly döntés előtt állnak a következő hónapokban.

Szabó Szabolcs

Mindebben próbál hatékony segítséget nyújtani az a pályaválasztási kiállítás és szakmai fórum, amely tegnap várta az érintetteket a Dunaújvárosi Egyetemen, amelynek Tudományos hét névre hallgató programsorozatában kapott hangsúlyos szerepet az említett oktatási és foglalkoztatási expó. Dr. András István, a helyi campus rektora már korábban elmondta, hogy az integrált szakképzési centrum keretében a szakmát választó tanulók többségének immáron egész életpályamodellt tudnak kínálni Dunaújvárosban, remek példa erre az egyetem, a Magyar Államvasutak és a Bánki középiskola együttműködése.Tegnap közel harminc foglalkoztató és szakképző intézmény mutatta be képzési kínálatát és munkaerőpiaci lehetőségeit annak a több száz fiatalnak, akik kilátogattak a rendezvényre.

- Immáron 17. alkalommal jelentkezik ez a pályaválasztási nap, amely úgy gondolom, hogy számos tekintetben hasznos iránymutatóként szolgál az érintett fiataloknak, szülőknek és pedagógusoknak is. E rendezvény sikerét számos mutató is igazolja. A Dunaújvárosi Egyetem által befogadott pályaválasztási expón a helyi és a térségi középfokú intézmények mellett huszonhat munkáltató és foglalkoztató is jelen van. Mindez komoly munkaerőpiaci kínálatot jelent, és egyben fontos visszajelzés a diákok felé, hogy melyek lehetnek azok a szakmák a következő években, amelyek biztos megélhetést nyújthatnak majd - fogalmazott köszöntőjében dr. Simon László, a Fejér Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja, aki zárásként eredményes és tartalmas napot kívánt a jelenlévőknek.

Cserna Gábor polgármester mellett az ünnepélyes megnyitón dr. Simon László kormánymegbízott és Buday Attila a kormányhivatal foglalkoztatási főosztályának vezetője is köszöntette a diákokat  Fotó: Ady Géza

Dunaújváros polgármestere, Cserna Gábor beszédében kifejtette:

- Közös felelősségünk, szülőké, pedagógusoké és szakembereké, hogy minden dunaújvárosi fiatal jó pályára álljon, olyan képzést válasszon, amely biztos jövőt ígér. Olyan iskolát, olyan képzést, amely piacképes tudást és ismereteket nyújt. A világ legjobb tanulási módszere, ha munka közben nézzük a mestereket. A Michael Jacksonnak tulajdonított mondás a pályaválasztási kiállításon biztosan megállja a helyét, hiszen itt és most minden arról szól, hogy a nagy döntés, a pályaválasztás előtt álló fiatalok megismerjék a lehetőségeket. Információkat kapjanak a megye oktatási intézményeiről, a továbbtanulási és a munkavállalási esélyekről. Mi, felnőttek gyakran tesszük fel a kérdést gyermekeinknek: mi leszel, ha nagy leszel? A kérdés mellett azonban tudnunk kell azt is, hogy ezek a gyerekek, ezek a fiatalok életük egyik legfontosabb, sőt, talán legnehezebb döntését kell meghozzák, és ebben a helyzetben nem hagyhatjuk őket magukra. Most dől el, merre indulnak az életben, a szakmaszerzés vagy a felsőoktatás irányába.

A központi megnyitót követően a Dunaújvárosi Egyetem A-épületében található standok várták az érdeklődőket. A bemutatók mellett pályaválasztási tanácsadás és számos fontos, a bemutatókhoz illeszkedő szakmai program is színesítette a kínálatot. Ma Zöld nappal folytatódik a Tudományos hét a főiskolán.

November 9. Szerda

ZÖLD NAP - Kezedben a jövőd!

Helyszín: A épület, S01-es előadó terem,

09:15 - 09:45 Dr. Kővári Attila: Múlt és jövő az elektromobilitásban

10:00 - 10:30 Dr. Bajor Péter: Az elektromos autók üzemanyaga,

10:45 - 11:15 Petrovickijné dr. Angerer Ildikó:Dunaújváros környezetvédelme.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!