Hírek

2014.09.19. 19:00

Egy hét múlva hivatalosan is átadják a megújult városközpontot

Dunaújváros – Pénteken már a nemzeti lobogók mellett a település zászlaja is a helyére került a Városháza téren, ahol a gyönyörködő lakók mellett még dolgozó munkásokat is lehetett látni: a múlt heti özönvíz során keletkezett károkat, vagy a műszaki szemle során szóvá tett hibákat javították.

Gallai Péter

A tér bejárása során Sági Péter, a DVN Dunaújvárosi Városfejlesztési Nzrt vezérigazgatója, valamint Németh Tamás, a beruházást lebonyolító konzorcium fő-építésvezetője volt segítségünkre. Előbbi elmondta, hogy ő is látta azokat a téren készült fényképeket, amelyek az állítólagos hibákat szemléltetik, s persze ennek hatására a közösségi oldalakon rögtön megjelentek a negatív kommentek:

A kiváló pénteki időben gyorsan megteltek a padok a szökőkút mellett, a városlakók pedig gyönyörködtek az új látványosságban. Fotó: Ady Géza

– A látottak egy része még el nem készült csatornafedeleket, illesztéseket ábrázolt, amelyek azóta természetesen elkészültek. Azonban az is igaz, hogy voltak olyan részek, amelyeket a kivitelezőknek például újra kellett burkolnia, mert az elképesztő mennyiségű eső egyszerűen kimosta a térkő alól a földet. Fontos, hogy olyan munkát nem vettünk át, ami nem felelt meg a kívánalmaknak, minden esetben kértük a feltárt problémák orvoslását.

Németh Tamás szerint sokan nincsenek tisztában a technológiai folyamatokkal, s az általuk látottakat rögtön hibának vélték. Például először a csatornafedlapok környéke készült el, majd utána szintezték és burkolták körbe. – A tervező sok aprólékos feladatot adott a kivitelezőknek, ezzel is kihangsúlyozva, a tér egyedi és különleges megjelenését. A térburkolatot megtörő színes ívek is úgy készültek el, hogy azok helyét kivágták az előtte lerakott térkövekből, tehát nem utólagos bontásról volt szó, mert ezt is hallottam.

A nagypapa már új nevet is javasolt

Miközben a szakemberek a bejárást tartották, egy idős úr lépett oda Sági Péterhez.

Fejős Ádám szívesen vállalná a szökőkút védnökségét is...Fotó: A. G.

– Lenne egy javaslatom, mit szólnának hozzá, ha a szökőkút neve Vilmos lenne – tette fel az elsőre szokatlannak tűnő kérdést Fejős Ádám nyugdíjas pedagógus. Mint kiderült, pénteken született meg fiú unokája, Vilmos, aki így egyidős a pénteken beüzemelt látványossággal.

– Örömmel vállalnám a fővédnökséget is – tette hozzá abban bízva, hogy Cserna Gábor polgármester is olvassa e sorokat...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!