Hírek

2015.03.01. 20:40

Magnus Expedíció: amint beszerelik az új plexit, máris indulnak

Olaszország – Kedden vagy szerdán folytathatja a Földközi-tengert körberepülő kalandját a Magnus Expedíció.

Gallai Péter

A múlt héten kellett kényszerleszállást végrehajtania a a Földi Zoltán pilóta és dunaújvárosi Hankusz Kálmán fotós alkotta párosnak Olaszország légterében, miután megrepedt, majd levált kabintetejük egy része. Telefonon értük utol Hankusz Kálmánt, aki elmondta: a nagy ijedség után már helyén van lelki világuk és a repülőnek sem esett más baja. Mint hozzátette: a legnagyobb probléma az volt, hogy a baleset pillanatában olyan turbulencia volt – egy hegyet hagytak maguk mögött – ami miatt a gépbe szerelt mentőernyőt sem tudták volna használni és csak a pilóta képességein múlt, hogy épségben leszálltak. Akkora volt a vákuum, hogy a törött plexibe kellett kapaszkodnia, ami szétvágta a kezét.

Hankusz Kálmán (b) és Földi Zoltán pár nap múlva folytathatja az utazást, ami egy hetet csúszik, de a program nem változik
Fotó: Pálfi Balázs

- A sípcsontom is össze-vissza van verve, mert a lábammal is próbáltam minden erőmmel kitámasztani magamat. A nyakamba lévő fényképező is elszállt egyéb felszerelésekkel együtt, a gépet már pótoltuk, de ezen kívül is több darabot hoztunk magunkkal. A repülőgépgyár mérnökei a legutolsó információ alapján ma vagy holnap érkeznek, hogy az újragyártott kabintetőt felszereljék a jelenleg egy hangárban várakozó járműre, s amint ez megtörténik folytatjuk utunkat Spanyolország, Barcelona felé, aminek feladása szóba sem került.

Hankusz Kálmán kiemelte, annak ellenére, hogy ilyen hosszú csúszást szenvedtek el a túra elején, a program nem módosul, azaz ennyivel később érnek majd haza Magyarországra, az viszont biztos: a jövő hét elején már Afrikában kell lenniük.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!