Hírek

2017.03.26. 20:55

Boszniai partnertelepülése is lehet a jövőben Dunaújvárosnak

Dunaújváros - A múlt héten városunkba látogatott Bosznia-Hercegovina nagykövete, Aleksandar Dragicevic. Mozgalmas körútja végén kérdeztük az Intercisa Múzeumban.

Szabó Szabolcs

- Ha jól tudom, most először jár Dunaújvárosban, milyen célokkal, tervekkel érkezett?

- Régóta jó viszonyt ápolok Farkas Lajos múzeumigazgatóval, aki többször mesélt már nekem a városról, amely természetesen nem volt ismeretlen számomra, hiszen egy komoly ipari központnak számít a Duna mellett. Nagyköveti munkám egyik fontos eleme, hogy ellátogassak az összes megyei jogú városba, és megpróbáljak jó és mindkét fél számára előnyös kapcsolatokat kiépíteni. Ezért is örültem az önkormányzat meghívásának, és őszintén be kell vallanom, jóval többet kaptam ettől a hivatalos látogatástól, mint vártam. Cserna Gábor polgármester és Szepesi Attila alpolgármester nagyon impozáns tájékoztatót tartott a város jelenlegi helyzetéről és célkitűzéseiről. Részleteket még korai lenne elárulni, de úgy vélem, mindkét fél nyitott arra, hogy Dunaújvárosnak legyen egy bosznia-hercegovinai partnertelepülése is. Az egyeztetések során én három települést is javasoltam. Mindhárom boszniai település részben hasonló adottságokkal és irányultságokkal rendelkezik, mint Dunaújváros, így minden esély megvan arra, hogy gyümölcsöző lehet az együttműködés gazdasági, sport és kulturális területen is.

Aleksandar Dragicevic nagykövetnek Farkas Lajos igazgató tartott tárlatvezetést a múzeumban
Fotó: Zs. E.

- A városvezetés mellett tárgyalt a Dunaújvárosi Egyetem rektorával és rektorhelyetteseivel is.

- Nagyon jó benyomásokat szereztem az egyetemen, ahol megismerkedhettem az intézmény képzési kínálatával, fejlett infrastruktúrájával is. Mindez különösen fontos volt számomra, hiszen egy ösztöndíjprogramnak köszönhetően évente ötven boszniai hallgatónak van lehetősége arra, hogy magyar felsőoktatási intézményekben tanuljon. Ez kiváló lehetőség, mégis jelenleg e keretszám töredékét használjuk csak ki. Úgy vélem, hogy az itteni egyetem remek feltételeket és jó színvonalú oktatást kínál, így remélem ide is érkeznek a jövőben hallgatók Bosznia-Hercegovinából.

- A Szilágyi iskolában egy Boszniával foglalkozó kiállítással fogadták a diákok, ön pedig jó pár fotót készített erről. Milyen meglepetést talált a felvételeken?

- Nagyon jólesett a tanulók és a pedagógusok figyelmessége, ám arra nem igazán gondoltam még a látogatásom előtt, hogy itt találkozom majd egy olyan fotóval, amely számomra is érdekes emlékeket idéz fel. Ez a felvétel Banja Luka város egy utcáját mutatja. A képen látható egy templom is, amelynek elődjét a II. világháborúban a németek lerombolták, a világégést követően pedig a helyi polgárok újjáépítették az eredeti tervek alapján. Magam is sokszor megfordultam abban a templomban. Talán ez a kis történet is jól mutatja, hogy milyen fontos, hogy megismerjük egymás kultúráját, történelmét, hiszen az ebből fakadó kapcsolatokra már lehet építeni. Ha két város vagy régió között kialakul egy intenzív gazdasági, kereskedelmi és kulturális együttműködés, abból hosszú távon mindkét ország polgárai profitálhatnak. Úgy látom, Magyarország is egyre fokozottabb figyelmet fordít a Nyugat-Balkán országaira, így Boszniára is. Ennek is köszönhető, hogy a magyar kormány támogatásával menetrendszerű repülőjárat indul majd hamarosan Budapestről Szarajevóba, és szó van a közúti és a vasúti közlekedés fejlesztéséről is, ez mindkét ország számára előnyös lehet.

Két entitás

Bosznia-Hercegovina két entitásból áll, a Bosznia-hercegovinai Föderációból és a közigazgatásilag egységes Szerb Köztársaságból Mind a bosznia-hercegovinai államnak, mind az entitásoknak a fővárosa Szarajevó, bár a Szerb Köztársaság központja a gyakorlatban Banja Luka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!