Hírek

2017.02.08. 17:35

Egy kihaló kismesterség

Dunaföldvár - Dobogós helyen végzett a Kincses Tolna Megye Értékhangoló Vetélkedőn a dunaföldvári Magyar László Gimnázium nyolcadikos csapata.

L. Mészáros Irma

A januárban Tamásiban megrendezett versenyen tíz általános iskolás és nyolc középiskolás diákcsapat között vettek részt a földvári kisgimnazisták.

Ők mindannyian, ahogy dr. Saly József, a megyei értéktár bizottság elnöke nevezte őket, ifjú értékőrök, akik arra vállalkoztak, hogy megméressék tudásukat a hungarikumokból, tolnaikumokból, s ráadásul javaslatot tegyenek valamilyen helyi különlegességnek az értéktárba kerülésére.

A diákok örültek az elért harmadik helynek, az oklevél felkerült az osztály faliújságjára is. Balról: Zászlósi Evelin, Sárosdi Odett, Novák Csenge, Szurok Bence   Fotó: L. Mészáros Irma

A Novák Csenge, Sárosdi Odett, Szurok Bence és Zászlósi Evelin összetételű csapat egy kihalóban lévő kismesterséget mutatott be. A híres dunaföldvári késes dinasztia egyik tagját, a helyi műhelyében még dolgozó Révész Dénest, akitől megismerték a késkészítés munkafázisait és eszközeit, valamint a kések típusait.

A vetélkedő feladatai között volt tesztlap, de a fiataloknak különböző állomásokon érdekes és játékos feladatokat is kellett teljesíteniük, amelyek a hagyományokhoz, a megyei és országos értékekhez, illetve az értéktár törvényi hátteréhez kapcsolódtak. Végül a háromfős zsűri előtt egy prezentációval terjesztették elő javaslatukat valamely érték települési vagy megyei listára való felvételére.

A szervezők arról is gondoskodtak, hogy a zsűri döntésére váró fiatalok kellemesen töltsék az időt. Táncház várta őket a Bartina Zenekar közreműködésével.

Mindkét korosztályban az első helyezett csapat jutott tovább az országos döntőre. A földváriak nem sokkal maradtak le a paksiak és az őcsényiek mögött. Felkészítő tanáruk, Fafkáné Simon Ildikó elégedett volt a diákjaival.

A díjakhoz és a versenyhez a Földművelésügyi Minisztérium képviseletében megjelent Kisfaludi Karola gratulált a résztvevőknek. De bizonyára a legfontosabb hozadéka a vetélkedőnek, hogy a megmérettetésre készülve erősödött kötődésük szűkebb és tágabb szülőföldjükhöz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!