Hírek

2013.11.28. 19:50

20 éves az Egészségmegőrzési Központ

Dunaújváros - Az Egészségkultúra Házból nőtte ki magát az Egészség-megőrzési Központ. Az intézmény létrehozóiról, valamint a mögöttük hagyott két évtizedről beszélgettünk Kleinné Németh Judit igazgatónővel.

Szente Tünde

- A kilencvenes évek elején a Petőfi ligetben működött az Egészségkultúra Ház, ahol alternatív irányzatok mentén foglalkoztak az egészséggel eleveníti fel a kezdeteket Kleinné Németh Judit. A ház igazgatója, Lévay Éva 1992-ben hívott maga mellé helyettesének. A továbblépés érdekében elsősorban az ép testben ép lélek felfogás szerint az egyén lelki világára irányult a figyelmünk. Az első osztálytól tizenkét évfolyamra kidolgoztuk a programunkat, osztályfőnöki órákon az egészséges életmódról, a szexuális életről és a káros szenvedélyekről beszélgettünk a fiatalokkal, a hagyományostól eltérően, személyiségfejlesztő játékokkal feldolgozva a témákat.

- Az intézménnyé alakulás miként zajlott?

- Az önkormányzat hozta létre, egyedülálló módon az országban. Az Országos Egészségfejlesztési Intézet szeretné, ha hasonló konstrukciókban jönnének létre más településeken is ilyenek. A meglévők alapítványi formában, civil szervezetként működnek. Az önkormányzat 1993 óta finanszírozza a mentálhigiénés tevékenységünket.

- A statisztikai adatokon túl hogyan mérhető a tevékenységük?

- Abból a pár órából, ami indult, mára ezerhétszáz órát tartunk, ezerötszázan, ezerhatszázan jönnek be egyéni, segítő beszélgetésre évente. Ami közvetlenül tapasztalható, az osztályon belüli kommunikáció javulása, ezen kívül, folyamatosan nyomon követjük munkánk elégedettségi mutatóit. Az attitűd-váltást viszont nagyon nehezen lehet mérni. Az is visszacsatolása a tevékenységünknek, hogy a kortársképzésben résztvevő fiatalok pályaválasztásuk során gyakran ebbe az irányba indulnak el.

- A húsz év alatt milyen súlyponteltolódások voltak a munkájukban?

- Megmaradt a szexuális felvilágosítás, de úgy, hogy a korábbi gyakorlattól eltérően, a fiúk és lányok óráit együtt tartjuk. Az iskolai védőnők a biológiai oldalról közelítik a témát, mi pedig a személyiség oldaláról foglalkozunk vele. A káros szenvedélyekkel, a kábítószer problémával, az egészséges életmóddal, egészséges táplálkozással és önismereti kérdésekkel hangsúlyosan foglalkoztunk.

- Konfliktuskezelési technikákat is tanítanak?

- Az egyén bizonyos vérmérséklettel születik, és a családi szocializációt nagyon nehéz felülírni. A figyelmet és a szaktudást adjuk ahhoz, hogy a gyerekek illetve a felnőttek elinduljanak a változás útján.

- Az agresszió erősödése mivel magyarázható?

- Az egyénben akkor keletkezik feszültség, szakszóval frusztráció, amikor nem tudja elérni a célját. A tehetetlenség agresszióhoz vezet, amely befelé, illetve kifelé irányulhat. Előbbire példa az önsorsrontó magatartás, a kábítószerezéstől kezdve a túlzott alkoholfogyasztáson át, egészen az öngyilkosságig. A rossz minta árad mindenfelől, akár a családból, de a médiából is. Körülbelül tíz éven keresztül krízisintervenciós telefonszolgálatot is működtettünk, ezt akkor szüntettük meg, amikor a mobil telefonok nagymértékben kiszorították a vonalas telefonokat. Újból gondolkodunk a rendszer visszaállításán, ezúttal mobiltelefonos zöld szám igénylésével.

- Tevékenységi körük kibővült. Kik tartoznak most önökhöz?

- Gyakorlatilag a fogantatástól az idős korig bárki hozzánk fordulhat az egészségmegőrzés, egészségnevelés, lelki egészség témakörében. Nálunk vannak a területi védőnők, az iskolai védőnők, ide tartozik az ifjúságorvosi ellátás és a mentálhigiénés szakmacsoport. Az Erkel kert 23. szám alatt és a korábbi Civil Házban, a Martinovics út 26-ban találhatók a munkatársaink.

A kortárs segítők ötnapos képzése során önismeret, kommunikáció, segítő beszélgetés alapjainak megismertetésével arra készítik fel a tizedik évfolyamos 16-17 éves fiatalokat, hogy bátran fordulhassanak hozzájuk a korosztályuk tagjai lelki eredetű problémáikkal, illetve észrevegyék társaikon, ha megváltoztak és segítségre szorulnak, s elmondják nekik, milyen professzionális intézményekhez fordulhatnak, amennyiben igényt tartanak rá.

 




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!