Hírek

2014.09.24. 14:00

Békes Krisztián: egy marslakó a Föld bolygón

Dunajváros - Kedvence a barokk zene, szabadidejében családfakutatással foglalkozik, hisz a műveltség erejében. Békes Krisztián egy örök optimista humanista, aki mellett nem lehet csak úgy elrohanni, meg kell állni egy szóra, beszélgetni vele.

Szente Tünde

Békes Krisztián életében nem ritka a véletlenek egybeesése. Ő is Gyulán született, miként Erkel Ferenc, s hobbijának élve, a családfakutatáskor összefutott a munkahelyén azzal a személlyel, akinek épp a felmenőit követte az interneten.

Találkozásunkkor is a háttérből halk komolyzene szűrődik, nem hagyhatom ki, hogy rá ne kérdezzek erre a szokására: - Gyerekkoromban az Egri csillagok két részes filmváltozatát néztem a televízióban, s az egyik jelenetben felcsendült egy olasz nyelvű madrigál, aminek utánanéztem, ekkortól datálom a komolyzene iránti rajongásomat - kapom a választ. Akkor megérintett, s az óta is a bűvöletében élek. Persze ebben szerepet tulajdonítok kiváló ének-zene tanáraimnak, akik megszerettették velem a zenét.

Békes Krisztián: Hallgassuk meg a másikat, ha ezt megtesszük, közelebb kerülünk egymáshoz ebben az elidegenedett világban!

Szarvason élő édesanyja a gyulai kórházban szülte meg Krisztiánt, így került az anyakönyvbe Erkel Ferenc szülővárosa. Ezek után adódik a kérdés, hogyan viszonyul Erkel zenéjéhez? - Igyekszem megismerni a munkásságát, de a barokk zenét szeretem a legjobban, kedvenceim Bach, Haydn, Händl. Ezek a zeneszerzők Istennek elhívottjai, a mennyből hívják le a hangokat, fogalmazta meg egyszer számomra nagyon szimpatikusan egy zongoraművész.

Krisztián négy éves korában került Dunaújvárosba, az iskoláit itt végezte a felsőfokú tanulmányaival együtt, a Pécsi Egyetem személyügyi szervező szakán diplomázott, most az egyik vasműnek szolgáltató cég alkalmazottja. Szabadidejében családfakutatással foglalkozik, régi folyóiratokat és könyveket olvas:

- Eleinte Marslakónak éreztem magam a munkatársaim szemében, de érdekes módon egy kis idő elteltével nyitottak felém, ma már barátsággal közelednek. A családfakutatás új ága a világháló terjedésével együtt bontakozott ki, az interneten keresztül kutatunk a Familysearch.org, családkereső nemzetközi nonprofit szervezeten keresztül. A világ több pontján találhatók a családfakutató központjai, ahol mikrofilmeken tárolják az anyakönyvi adatokat. Önkéntes szolgálatot végző emberek segítségével az adatok elektronikusan kereshetővé válnak, a program kapcsolja össze a lehetséges változatokat. Az egyik vasműs kollégámnak is meséltem erről, amikor kiderült, hogy pont az őseinek kutatásával foglalkozom.

A fiatalember nem a végzettségének megfelelő munkakörben dolgozik, mégis elfogadja helyzetét: - Fontos a kompromisszumkészség, mert nem mindig úgy alakulnak a dolgok, ahogy azt eltervezzük. A munka nem szégyen, inkább dolgozzon az ember, mint arra a lehetőségre várjon, ami nem biztos, hogy eljön. Meggyőződésem, hogy bármilyen helyzetből, munkakörből ki lehet hozni a legjobbat. Nyitottsággal kell hozzáállni az élet dolgaihoz, az útkeresés közben a műveltségnek én meghatározó szerepet tulajdonítok. Hiszem, hogy nagyon sokat lehet tanulni egymástól, legyen szó kisgyerekről, idős emberről, csupán időt kell hagyni nekik, hogy a történeteiket elmondhassák. Hallgassuk meg a másikat, ha ezt megtesszük, közelebb kerülünk egymáshoz ebben az elidegenedett világban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!