Hírek

2016.08.16. 17:00

Egy második esély lehetősége - Drámapedagógia a rácsok mögött: ez a börtönszínház - közösség és fejlődés

Dunaújváros/Budapest - Szép sikerrel tért a haza a második börtönszínházi találkozóról a pálhalmai intézet társulata.

Szabó Szabolcs

Mint arról már korábban olvashattak lapunkban a múlt héten pénteken másodszor is bemutatkoztak az ország legjobb börtönszínházi társulatai.

A budapesti József Attila Színházban rendezte meg a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BvOP) a II. Országos Börtönszínházi Találkozó döntőjét.

Balázs Péter bv. dandártábornok szerint eredményes a drámapedagógiai program

A legjobb előadásnak járó díjat a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet társulata, a Szerepcsere, egy fedett nyomozó kalandjai a börtönben című produkció nyerte el.

A legjobb rendezés díját a Pálhalmai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet Május című előadása érdemelte ki.

Csadi Zoltán színművész, a darab rendezője és a pálhalmaiak társulatának mentora

Érdemes megemlíteni, hogy a drámapedagógiai foglalkozásokat középpontba állító börtönszínházi kezdeményezés a pálhalmai intézet jóvoltából indult el több mint három évvel ezelőtt.

- A jogszabályi változásoknak is köszönhetően egyre nagyobb tér nyílt és nyílik az eredményes személyiségfejlesztésre, ennek egyik kiváló példája a drámapedagógia, amelyből mára egy országos mozgalom alakulhatott ki, ennek egyik emblematikus pontja az országos börtönszínházi találkozó, amelyen ezúttal 21 intézet társulata indult - mondta el a DH-nak Balázs Péter bv. dandártábornok, a Pálhalmai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet vezetője, aki hozzátette, a kezdetekkor ugyan akadtak kétkedők, ám a módszer bizonyította eredményességét, emelett az idei találkozón már a színházi szakma által is értékelhető előadások versengtek.

Nemcsák Károly, a szemlének otthont adó József Attila Színház igazgatója is méltatta a döntőbe jutott társulatok teljesítményét

A rendező és társulat munkáját is méltatta a zsűri a pálhalmai csapat értékelésében

- Nagyon nehéz dolga volt a zsűrinek, hiszen a társulatok nagyon komolyan, több hónapon át, munka mellett szabadidejükben dolgoztak ezeken az előadásokon mentorok, színházi szakemberek segítségével. A célunk, hogy két-három évente legyen egy ilyen országos szemle, ahol a civil társadalom számára is megmutathatjuk e program értékét és eredményeit. A drámapedagógia fontos eleme a reintegrációs folyamatnak, amely egyben azt is bizonyítja: egy második esély mindenkinek jár. Ezért is külön öröm számunkra, hogy a nagyon különböző sorsú és hátterű fogvatartottjaink társulattá szerveződve ilyen szép sikert értek el a pénteki szemlén - tette hozzá Balázs Péter.

Humoros, drámai, szatirikus darabokat is láthatott a fővárosi teátrum közönsége. Képünkön egy jelenet a fődíjat nyert szombathelyi társulat előadásából Fotó: Ady G. /BVOP

A Május című Szép Ernő darab színpadra állítását Csadi Zoltán, a Bartók színművésze és egyben igazgatóhelyettese segítette: - Minden tiszteletem ezé a kis társulaté, amely hatalmas munkát végzett ezért az elismerésért. Külön öröm számomra, hogy Szép Ernő e remek darabjával sikerül kivívni ezt az elismerést. Több mint három éve veszek részt a pálhalmai intézet drámapedagógiai munkájában, amelynek már láthatóak az eredményei. Bízom benne, hogy e program a jövőben is folytatódni fog.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!