Hírek

2016.07.22. 13:10

Egy dunaújvárosi mentős a Hungaroringen

Budapest - Menj el a környék igazi nagy rendezvényeire és szinte mindegyiken megtalálod! Gyermek fejjel megálmodta és ma is ezen a pályán dolgozik. Húsz éve. A munkája a hobbija. Segíteni a bajba jutottakon és, ha kell életeket menteni. Ez a hivatása. Slett Ferenc dunaújvárosi mentőssel beszélgettünk.

Balogh Tamás

- Mikor választotta ezt a pályát?

- Már gyermekként is csodáltam a mentőautókat és ezért tudatosan erre a pályára készültem. Az egészségügyi szakközép után egyenes út vezetett a mentőszolgálathoz. Egy hete múlt a huszadik éve.

- Pályafutásának főbb állomásai?

- Mentőápolóként már a kezdetektől esetkocsin dolgozom, fontosnak tartom az életmentést. A honvédség után jött a családalapítás, majd a gyermekek érkezése. Továbbtanulás a Semmelweis és a Pécsi Tudományegyetemeken. Évek óta tanítok, tanfolyamokat szervezek, OKJ vizsgákon pedig vizsga elnökként tevékenykedem.

- Munkának vagy a hivatásnak tekinti amit csinál?

- Szeretem a munkámat, a munkám a hobbim.

- Mi viszi egy sporteseményre, vagy egy fesztiválra dolgozni?

- Azon felül, hogy a dunaújvárosi mentőszolgálatnál főállású alkalmazott vagyok, szerencsére - családom szerint már nem annyira - folyamatosak a megkeresések a rendezvények, sportesemények egészségügyi biztosításaira is. Szívesen vállalom az ilyen felkéréseket is. A jégkoronggal kezdődött, ma már szinte minden sportszervezetnél dolgozom, legyen az foci, kézi, vízilabda, futsal vagy a röplabda. A városi rendezvényeket, fesztiválokat, falunapokat zömében egy barátom által koordinált alternatív mentőszolgálattal biztosítjuk,. Ezeken is gyakran megfordulok, az ilyen események egy kicsit nekünk is szórakozások, persze elsődleges a teljeskörű felelősségvállalás.

- Melyik a kedvenc sportága?

- A jégkorong egy kicsit szívem csücske, a foci nagyfiam pályafutása miatt fontos az életünkben. A MotoGP-t és a Formula-1-et, ha tehetem, mindig megnézem. Régebben fallabdáztam, de sajnos nem sok időm van már rá manapság.

- Az újságíróknál ez az egyik csúcsesemény: részt venni és dolgozni egy világeseményen. Önöknél ez mit jelent?

- Nagy megtiszteltetés és egy hatalmas lehetőség. Nagyon szeretem. Voltam már válogatott eseményeken, világversenyeken, Formula-1-en és kamion Európa-bajnokságon is.

- A F1 Mogyoródi Futama is egy világra szóló esemény. Itt mi a feladata, hol végzi a tevékenységét?

- A jubileumi 30. Magyar Nagydíjon kaptam először lehetőséget a Hungaroring Medical Team-ben 2015-ben. A boxutcában és a paddockban teljesítettem szolgálatot (közvetlenül a Ferrari boksz mellett). Életem meghatározó élménye volt testközelből látni ezt a technikai sportot. Az idén is a paddockban leszek, ahol a Forma 1 krémje mozog. Rájuk vigyázok.

- A mogyoródi futam általában a legmelegebb hétvégéken pörög le. Mégis borzasztóan be szokott öltözni a mentős személyzet is. Mi a viselet ilyenkor?

- Szigorúak az előírások, a FIA nagyon megköveteli a rendet. Egy overálban, és egy személyre szabott mellényben, pólóban kell megjelenni. Folyamatosan ellenőrzik a ruházatot, a mozgást, egyszóval: mindent.

- Olyan résztvevők között tölti az idejét, akiket legtöbben csak a médián keresztül ismernek. Élvezi ezt a sztárparádét?

- Ajjajj. Nagyon is. Egy ferraris sapkámra begyűjtöttem a csapat mindkét pilótájának aláírását a tavalyi futamon. Hihetetlen volt, de a kettős sikerük ünneplésében mi is részt vettünk: kijöttek a boxból pacsizni, megöleltek minket - egyszóval leírhatatlan volt a hangulat és a mi örömünk is.

- Van lehetősége szót váltani, autógrammot kérni?

- Igen, de csak módjával. Megvan az írott és íratlan szabálya mindennek.

- Melyik a kedvenc csapata, versenyzője?

- A Ferrari. Kimi Raikönen és Vettel a kedvencem, Schumacher pedig örökre az marad.

- Szinte szakértője lett ennek az eseménynek is. Kit vár az első három helyre?

- Nagy szakértelemről nem beszélnék. A Ferrarinak megy a Hungaroringen. Őket várom első helyre, de Rosberg és Hamilton is nagyon jó. Tegyük hozzá gyorsan: a Hungaroringen teljesen új aszfaltcsík van, ezen még nem volt Formula-1 verseny. Felhívták a figyelmünket az eligazításon, hogy fokozott a balesetveszély. Bármi megtörténhet




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!