Hírek

2014.10.02. 17:30

Egy MiG-15-ös utóéletének része

Baracs-Kisapostag - Lekerült oszlopáról a város melletti sportrepülőteret jelző öreg vadászgép. De nem sokáig!

Pekarek János

Harmincnégy éve állt egy oszlopon, az ég felé irányozva egy MiG-15 típusú vadászgép a kisapostagi sportrepülőtér bejáratánál. A napokban azonban lekerült az oszlopról, hogy a tervek szerint jövő csütörtökig, azaz október 9-ig újra azt csinálja, amit már nagyon régen nem: saját futóművein álljon.

Az ok részben a repülőgépben, részben környezetében keresendő. Ahogyan Szurma Józseftől, a repülőtéren működő klub ultrakönnyű gépes szakosztályának vezetőjétől megtudtuk, a közelmúltban egy emelőkosaras kocsi segítségével közelebbről is megvizsgálták a volt vadászgépet, mivel az hossztengelye körül 15 fokban megcsavarodott - tehát felújításra szorul.

Újra kerekein áll a MiG-15-ös: részben, mert felújítják, illetve egy emlékművet építenek előtte (Fotó: Ady Géza)

A vizsgálatra pedig azért került sor, mert a Dunaferr Repülőklub tagjai az idén május 28-án történt, kettős repülőstragédia után (éppen egy ultrakönnyű gép zuhant le, és két sportember életét veszítette, amint arról lapunkban is beszámoltunk) elhatározták, hogy méltó emléket állítanak a klub hatvanéves története során életét veszített 15 sportolónak. Olyan klubtagoknak, akik itt, a baracs-kisapostagi repülőtéren, vagy másutt lelték halálukat, illetve olyan, nem klubtag sportolóknak, akik itt hunytak el.

Az emlékművet a MiG-15-ös előterében állítják fel: már dolgoznak az építésén. A mű egy két méterszer egyméterszer húsz centiméteres oszlop lesz, rajta lézergravírozott márványlapon az elhunytak nevei. A milliós költséget a repülőklub állja.

Az ezután az emlékmű stílusos hátteréül szolgáló vadászgépet a tervek szerint október 9-én emelik újra helyére, miután átesett egy kis felújításon. Az emlékművet október 25-én avatják fel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!