Hírek

2016.08.28. 17:23

Egy napon, sok közösségben, egy közös célért - Zarándoklati nap a Mária Úton

Kisapostag-Dunaföldvár - 1Úton: ez a neve azoknak a zarándoklatoknak, amiket a Mária Úton tartanak évente egyszer.

Pekarek János

Szombaton délelőtt a kisapostagi általános iskola épületében lévő Sarlós Boldogasszony kápolna előtt gyülekeztek a Mária Út túrázói. Akik e katolikus zarándokút egy szakaszát akarták bejárni: Kisapostagtól Dunaföldvárig. Ugyanakkor Bölcskén is összegyűltek jó páran, hogy onnan ugyancsak Dunaföldvárig gyalogoljanak a zarándokút egy másik szakaszán.

A két csoport a dunaföldvári Szent Ilona templomnál találkozott a túratáv teljesítése után, s vett részt egy megérdemelt szeretetünnepségen, majd kora délután egy záró szentmisén.

Akár ennyiben is összefoglalhatnánk a történteket - ha nem lenne sokkal messzebbre utaló és átfogóbb a történet.

A Mária út Közép-Európa zarándokútja. Két fő ágból áll, a nyugat-keleti, illetve az észak-déli útvonalból. Előbbi az ausztriai Mariazelltől a székelyföldi Csíksomlyóig tart, utóbbi a lengyelországi Czestohowától a boszniai Medjugorjéig vezet. Mindkét ágon a legismertebb Szűz Mária kegyhelyeket köti össze, nem feltétlenül a legrövidebb, de mindenképpen a legszebb túraútvonalakon. A szervezők törekedtek arra, hogy gyalog egy nap alatt bejárható szakaszokra osszák az utat, s megfelelő színvonalú szálláshelyeket, étkezési, kulturális szolgáltatásokat biztosítsanak. Mindkét útvonal Magyarországon át vezet, a nyugat-keleti már évek óta működik, az észak-déli most kezd népszerűvé válni.

De a zarándokút népszerűsítői azzal is tisztában vannak, hogy nem mindenki képes több száz, netán ezernél is több kilométeres gyaloglásokat vállalni. Ám az útvonal szakaszait, állomásait másképp is népszerűvé lehet tenni. Ilyen ötlet volt az 1Úton Zarándoklat: most már évek óta minden esztendő augusztusában kijelölnek egy hétvégét, amikor a zarándokúton egymás szomszédságában lévő települések zarándokjai felkeresik egymást, áldást mondva, imádkozva, misét hallgatva. Mégpedig egy jelszó jegyében. Idén a gyermekvállalás népszerűsítését tűzték zászlajukra, a szomszédok zarándoklatának találkozópontja pedig ezúttal is Dunaföldvár volt.

Az iskolaudvaron összegyűlt jó kéttucatnyi zarándokra Szeleczky Csaba, a dunaújvárosi katolikus egyházközség plébánoshelyettese mondott áldást. A túrát a dunaföldvári Vicsik Boglárka bronzérmes túravezető vezette, aki hívő katolikusként nem csak az út fizikai, hanem lelki eredményeit is fontosnak tartotta.

- Mintegy tizenöt kilométeres lesz a túra: nem arra törekedtünk, hogy minél hosszabb útvonalat járjunk be, hanem arra, hogy idősebbek számára is járható legyen a táv, s maradjon erő a lelki élmények átélésére is - mondta lapunknak.

Braun Józsefné is a túrázók között volt. A dunaföldvári nyugdíjas óvónő gyakorlott túrázó, a következő szombaton például a Visegrádi-hegységbe megy ismerőseivel akik közül többen vele tartottak a Mária Úton is.

- Mindig érdekelt ez az út, szeretek túrázni, egyetértek a gyermekvállalás fontosságának népszerűsítésével is: itt a helyem! - jelentette ki.

Halák Ferenc és felesége, Halákné Kovács Elza a nem éppen közeli, alföldi Kerekegyházáról érkeztek: számukra ez volt a legközelebbi 1Úton-állomás.

- A rádióban hallottuk ezt a túrát, már tavaly is indultunk rajta, más szakaszon, idén ezt akartuk kipróbálni, mert éreztük a zarándoklat jótékony hatását: tapasztaltuk határainkat, türelmesebbek lettünk - mondta a feleség.

A zarándokokat sokan búcsúztatták a kisapostagi Nőegylet és a helyi egyházközösség tagjai közül, akik süteményt is sütöttek számukra, hogy kellemesebbé tegyék az indulás előtti perceket.

Az indulás előtt a zarándokoknak még felolvastak egy verset, amit Böjte Csaba atya, a Mária Út egyik támogatója küldött számukra, majd a Boldogasszony Anyánk egyházi himnuszt énekelve vágtak neki az útnak.

Példakép: az El Camino

Európa leghíresebb zarándokútja a Franciaországból induló és Spanyolország tengerpartján, Európa legnyugatibb szárazföldi pontján végetérő El Camino. Ezt a sokágú útvonalat sok magyar is bejárta már. A Mária Út szervezői azt szeretnék, ha ez a közép-európai, varázslatos szépségű és ihletett búcsújáró helyeket érintő zarándokút hamarosan olyan népszerű lenne, mint az El Camino. Kívánjuk ezt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!