Hírek

2015.02.20. 20:30

Magnus Expedíció: egy nappal később értek Milánóba

Dunaújváros - Csütörtökön Budapestről Sármellékig rendben eljutott a Magnus Expedíció repülős csapata, de a bürokrácia miatt ott is maradtak.

Gallai Péter

Mint beszámoltunk róla: csütörtökön indult el Budapestről Földi Zoltán pilóta és Hankusz Kálmán dunaújvárosi fotós, hogy a magyar fejlesztésű kisrepülővel megkerüljék a Földközi-tengert. Pénteken este már az első állomáshelyen, Olaszországban értük utol Hankusz Kálmánt, aki elmesélte, hogy a sármelléki tankolás után csak pénteken mentek tovább, mert a továbbrepülést veszélyeztette egy hiányzó dokumentum, ami kalandos úton jut el hozzájuk.

Földi Zoltán (b) és Hankusz Kálmán (j2) a start előtt (Fotó: Budapest Airport)

Egy Wizz Air repülő kapitányával küldik utánuk a pecsétes, s immár megfelelő szöveggel ellátott hatósági papírt, amit Milánóban vesznek át. – Azért nem mentünk tovább Magyarországról csütörtökön, mert meg kellett várni, hogy nem kis szervezőmunkával pénteken kiállítsák az okmányt, amiben biztosnak kellett lenni. A gond nem is Európával, hanem a tovább részekkel lett volna. Pénteken szerencsére továbbindulhattunk, végig gyönyörű utunk volt, 8000 láb magasan repültünk és fantasztikus képanyagok születtek – mondta az expedícó fotósa, aki társával együtt így kíván tisztelegni Bánhidi Antal és Bisits Tibor pilóta 82 évvel ezelőtti rekordja előtt, akik a Gerle 13 típusú magyar tervezésű és építésű, kétfedelű repülőgéppel tették még a kalandos 12 ezer kilométeres utat. Nem mellesleg végigfilmezik és fényképezik az útjukat a National Geographic logója alatt, ami tizenöt országot érint, ami nem kis diplomáciai szervezőmunkát is igényelt.

A duóra egyébként szombaton újabb kényszerpihenő vár Olaszországban, pedig ma már Spanyolországban, Barcelonában várták volna őket komoly külsőségek között, de az általuk sem befolyásolható tényező, az időjárás közbeszólt.

– Olyan rossz a helyzet, hogy semmikép nem tudunk felszállni szombaton, ez már eldőlt. Azonban az előrejelzések alapján vasárnap viszont már továbbmehetünk a következő állomáshely irányába – tette hozzá lapunknak nyilatkozó kalandorunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!