Hírek

2016.06.01. 18:35

Egy óra félsorompó nélkül - Meglepő gyorsasággal javították meg a jelző berendezést

Dunaújváros - Nem csak magukat, a többieket is veszélybe sodorhatják a vasúti átjáróknál türelmetlenkedők.

Pekarek János

A kép szerdán készült. Egy nappal korábban, kedden reggel azonban itt, Dunaújváros-külső vasúti megállóhelynél, a Pusztaszabolcs-Dunaújváros vasútvonal és a 62. számú, Székesfehérvárra vezető főút szintbeli kereszteződésénél azonban két rendellenességet is láthattak az arra járó autósok.

Sorompó nélkül nagyon veszélyes az átjáró, ezért a vasutasok nagyon figyelnek, és gyorsan intézkednek, ha bármi probléma van. Fotó: Ady Géza

Az egyik, hogy egy kamion a fénysorompó tilos jelzése ellenére éppen hogy csak lelassítva áthajtott a kereszteződésen. Ez már önmagában is roppant veszélyes volt, még akkor is, ha a FLIRT személyvonat még messze járt a kereszteződéstől. Ám annál is könnyebben megtehette ezt a kamion vezetője, mert előtte már egy hozzá hasonlóan fegyelmezetlen autós letörte az egy forgalmi sávot lezáró félsorompó egyik felét.

Már ez is mutatja, hogy a kamionos nem állt egyedül türelmetlenségével - ami másokat, a szabad jelzésre szabályosan várakozókat is igen könnyen nagy veszélybe sodorhatott volna.

A dunaújvárosi vasútállomáson érdeklődve megtudtuk, hogy a vasutasok (szerencsére!) rendszeresen ellenőrzik ezeket a jelző- és biztosító berendezéseket. Ebben az esetben már kedden délelőtt, a hiba észlelése után egy órán belül megjavították a félsorompót: fotósunk ezért találhatott mindent rendben Dunaújváros-külsőnél.

Bevalljuk: abban a biztos hiszemben láttunk neki e cikknek, hogy még hetekig találkozhatunk azzal a félbetört sorompóval... Mélységes örömünkre szolgál, hogy nem így történt!

Azzal azonban a legóvatosabb és legszorgalmasabb vasutasok sem tudnak mit kezdeni, hogy (az ő és a mi egybeeső tapasztalataink szerint is) szinte minden szintbeli vasúti kereszteződésnél rendszeresen találkozhatunk a tilos jelzéseket figyelmen kívül hagyó autósokkal!

OLVASÓINK VÉLEMÉNYE

Kiss Angelika

Mittelholcz Tamás

Kiss Adrienn

- Bár nincs jogosítványom, azt azért tudom, hogy nagyon óvatosan kell közlekedni a vasúti átjáróknál. Nagyon szomorú, hogy sokan figyelmen kívül hagyják a pirosan világító jelzést, és úgy gondolják, hogy amíg a sorompó le nem csukódik, még át lehet „slisszolni”.

- Rendszeresen vezetek, így tudom, hogy a fehéren villogó fény csak azt jelzi, működik a rendszer. Amivel egyébként bármikor bármi történhet, így én mindig alaposan körülnézek, mielőtt vasúti átjáróba hajtok. Ettől függetlenül fontosnak tartom, hogy legyen sorompó.

- Jóval a vasúti átjárók előtt táblák jelzik az autósoknak, hogy vegyenek vissza a sebességből és még körültekintőbben közlekedjenek. Ha piros a lámpa, meg kell állni! Nem hiszem, hogy azon a néhány percen, amíg a vonat áthalad, bármi is múlik...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!