Hírek

2015.03.27. 14:14

Egy órával „kevesebbet” alhatunk vasárnaptól

Dunaújváros - Vasárnap hajnalban lép életbe a nyári időszámítás, azaz egy órával előre kell majd állítani majd az időmérőket.

Gallai Péter

Egy órával kevesebbet alhatunk, valamint tovább lesz világos nagyjából ez az a két megjegyzés, ami ekkor először az emberek eszébe jut. Vasárnap térünk át a nyári időszámításra, március 29-én hajnali 2 órakor kell 3 órára átállítani a mutatókat. S szintén idővel kapcsolatos a Föld Órája, amit szombaton este rendeznek világszerte.

A nyári időszámítás, mint az Európai Unióban egységesen alkalmazott módszer azon alapul, hogy az órák átállításával a szokásos ébrenléti idő jobban egybeesik a természetes világosság idejével, vagyis reggel 7 és este 10 óra között kevesebbet kell használni a világítást. A váltással Magyarországon egynapi átlagos villamosenergia-fogyasztást, vagy közel 40 ezer háztartás éves felhasználását lehet megspórolni. A hétvégi óraátállítás néhány nemzetközi és belföldi vonatot érint, de emiatt a vasúti menetrendet nem kell módosítani.Az időhöz kapcsolódik a Föld Órája elnevezésű világméretű kezdeményezés, amely 2007-ben Sydney-ből indult ki. A hozzá csatlakozók pedig felesleges fényforrásaik egy órára történő lekapcsolásával jelzik, hogy kiállnak a Föld fenntartható jövőjéért és aktívan részt is vesznek abban, hogy közösen tegyünk az éghajlatváltozás ellen.

A Duna Településszövetség nevében a kisapostagi Kutrovácz István ügyvezető-alelnök is arra kérte régi és leendő tagjaikat, hogy csatlakozzanak a kezdeményezéshez. Kapcsolják le településük díszkivilágítását március 28-án este fél kilenc és fél tíz között. Emellett biztassák lakosaikat, hogy ők is vegyenek részt az eseményen, és otthoni felesleges fényforrásaik és energiahasználati eszközeik egy órás lekapcsolásával álljanak ki a világméretű kezdeményezés mellett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!